FRANCUSKI PASZTET TRUFLOWY Z BRANDY I TYMIANKIEM NA PUMPERNIKLU
Będziecie zaskoczeni tym smakiem. TRUFLA musi być i tymianek świeży i brandy one robią tu taką robotę. Efektowny i wykwintny FINGER FOODS na imprezę sylwestrową robi się szybko i szybko wchodzi 😊
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 60
- 159 kcal
- Białka - 10 g
- Tłuszcze - 9.7 g
- Węglowodany - 5 g
- Błonnik - 0.5 g
Przepis na 20 Porcje
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g masła klarowanego
- 2 cebule, obrane i pokrojone w piórka
- 2 obrane jabłka, pokrojone w plasterki
- 3 i ½ łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 100 ml brandy lub whisky
- sól, pieprz
- świeży tymianek, pumpernikiel lub bagietka do podania
Przygotowanie:
- Wątróbkę oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek.
- Dodaj wątróbkę. Po chwili jabłka i cebulę. Smaż na dość intensywnym ogniu ok 10- 15 min.
- Dolej alkohol, smaż jeszcze chwile aby odparował.
- Zdejmij z ognia, przestudź.
- Zblenduj na bardzo gładką masę dodając miód, oliwę truflową, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Odstaw do wystygnięcia. Schowaj na godzinę do lodówki a potem smaruj pieczywo i posyp świeżym tymiankiem.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.