Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

DOMOWY BURGER, zdrowsza wersja fast food

Domowy FAST-FOOD?

Kto nie lubi zjeść czasami fast-food-a, a kupny niestety to mnóstwo tłuszczu, nie wiadomo skąd mięso, nie zawsze dobra bułka a duży to aż 1000 kalorii, czyli średnio połowa dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.

Domowy, w zdrowszej wersji, która zawiera aż 28 g białka, 13 g tłuszczu i tylko 429 kalorii w porcji, dlaczego nie?

Wiesz co jesz, dokładasz sobie warzyw i robisz sosik czosnkowy albo zjadasz z surówką colesław, na którą przepis też znajdziesz na mojej stronie i wcinasz ze smakiem!

Dobrego WEEKENDU!

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 8 Porcje

Składniki:

CIASTO

  • 200 g wody
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

FARSZ

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 4 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 70 g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie:

CIASTO

  1. Do letniej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i zostawić na 10 minut. Dodać mąkę, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko i wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego.
  2. Przełożyć ciasto do miski natłuszczonej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

FARSZ

  1. Na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać kumin, paprykę, sól, pieprz, mięso i smażyć ok. 10 minut.

SKŁADANIE

  1. Rozgrać piekarnik do 200 stopni, grzałka góra-dół.
  2. Spód tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części w proporcji ⅔ i ⅓.
  4. Większą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie i przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy tak, aby pokryła dno oraz ok. 3 cm brzegów.
  5. Na cieście równomiernie rozłożyć duszone mięso mielone. Jeżeli zawiera wodę, przecedzić.
  6. Posmarować kolejno ketchupem i musztardą, następnie ułożyć ogórki, cebulkę, kukurydzę i ser. Pozostałą część ciasta rozwałkować w kształt koła 26 cm, przykryć wierzch, dokładnie zlepić brzegi ciasta, dociskając palcami. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać nasionami sezamu.
  7. Piec 35-40 min (200°C), w razie potrzeby w połowie czasu pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Odstawić na 10 min przed podaniem. Podawać pokrojony na kawałki. Zjeść ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym lub sałatką colesław.

 

 

 

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.