DOMOWY BURGER, zdrowsza wersja fast food
Domowy FAST-FOOD?
Kto nie lubi zjeść czasami fast-food-a, a kupny niestety to mnóstwo tłuszczu, nie wiadomo skąd mięso, nie zawsze dobra bułka a duży to aż 1000 kalorii, czyli średnio połowa dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.
Domowy, w zdrowszej wersji, która zawiera aż 28 g białka, 13 g tłuszczu i tylko 429 kalorii w porcji, dlaczego nie?
Wiesz co jesz, dokładasz sobie warzyw i robisz sosik czosnkowy albo zjadasz z surówką colesław, na którą przepis też znajdziesz na mojej stronie i wcinasz ze smakiem!
Dobrego WEEKENDU!
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 50
- 429 kcal
- Białka - 28 g
- Tłuszcze - 13 g
- Węglowodany - 44 g
- Błonnik - 5.4 g
Przepis na 8 Porcje
Składniki:
CIASTO
- 200 g wody
- 500 g mąki orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
FARSZ
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka papryki
- 4 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 70 g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
CIASTO
- Do letniej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i zostawić na 10 minut. Dodać mąkę, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko i wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego.
- Przełożyć ciasto do miski natłuszczonej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
FARSZ
- Na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać kumin, paprykę, sól, pieprz, mięso i smażyć ok. 10 minut.
SKŁADANIE
- Rozgrać piekarnik do 200 stopni, grzałka góra-dół.
- Spód tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części w proporcji ⅔ i ⅓.
- Większą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie i przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy tak, aby pokryła dno oraz ok. 3 cm brzegów.
- Na cieście równomiernie rozłożyć duszone mięso mielone. Jeżeli zawiera wodę, przecedzić.
- Posmarować kolejno ketchupem i musztardą, następnie ułożyć ogórki, cebulkę, kukurydzę i ser. Pozostałą część ciasta rozwałkować w kształt koła 26 cm, przykryć wierzch, dokładnie zlepić brzegi ciasta, dociskając palcami. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać nasionami sezamu.
- Piec 35-40 min (200°C), w razie potrzeby w połowie czasu pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Odstawić na 10 min przed podaniem. Podawać pokrojony na kawałki. Zjeść ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym lub sałatką colesław.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.