Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Domowe CIASTECZKA OWSIANE z masłem orzechowym, żurawiną i gorzką czekoladą… i kilka słów o CUKRZE

Domowe CIASTECZKA OWSIANE z masłem orzechowym, żurawiną i gorzką czekoladą…i kilka słów o  CUKRZE

Jak już jeść ciasteczka to tylko domowe. Kupne to w zdecydowanej większości pełne są niezdrowych tłuszczy trans, których nie powinniśmy w ogóle spożywać. Zawierają spulchniacze a potem zastanawiamy się dlaczego brzuch boli i zrzucamy od razu na gluten. Dodatkowo kupne słodycze zawierają SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY który jest GORSZY NIŻ CUKIER z cukierniczki potocznie powiem, czyli SACHAROZA. Z sacharozy organizm wyciągnie jeszcze energię czyli glukozę bo sacharoza to 50% glukoza i 50% fruktoza.   Znajdująca się w słodyczach też owocach fruktoza trawiona jest jako tłuszcz i jej nadwyżka od razu pójdzie nam w tłuszcz, tkankę trzewną a nie w energię. Smutna prawda. Upieczmy sami ciasteczka jak już dzieci chcą je jeść, 20 minut, gotowe i wiesz co jesz.

Moje ciasteczka zawierają orzechy włoskie, które jako jedyne orzechy zawierają zdrowe tłuszcze OMEGA 3, te co ryby. Słodzone są CUKREM KOKOSOWYM który ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi glukozy we krwi. Można użyć inne słodzidło ksylitol czy erytrytol ale należą one do grupy polioli, których nie powinny spożywać osoby np. z chorobami jelit. Cukier kokosowy nada fajny smak. Jeżeli zastąpimy go cukrem trzcinowym to mamy to samo co biały cukier. Cukier trzcinowy czy zwany brązowym to dokładnie to samo co biały, sacharoza.

Jak już o cukrze to dopiszę, że ŻADEN CUKIER NIE JEST ZDROWY (nie piszę tu o słodzikach jak stewia czy ksylitol). Możemy go jednak trochę spożywać czyli dziennie do 10% energii pochodzącej z węglowodanów ale, kto to policzy 😉 łatwiej będzie jak napiszę, że max do 5 łyżeczek dziennie. Czyli 2 ciasteczka do kawki nie zaszkodzą 😉

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 30 Porcje

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 60 g masła orzechowego
  • 80 g cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Orzechy, czekoladę i żurawinę posiekać.
  2. Masło rozpuścić. Do ciepłego masła dodać masło orzechowe i cukier, wymieszać. Można mikserem, masa jest gęsta.
  3. Dodać jajko, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mąkę i sól, wymieszać.
  4. Formować 3 cm kulki, rozpłaszczyć lekko i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść ok. 30 szt.
  5. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni, grzałka góra-dół.

 

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.