BATONIKI PROTEINOWE czekoladowe z migdałami, daktylami i masłem orzechowym
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 60
- 150 kcal
- Białka - 15 g
- Tłuszcze - 8 g
- Węglowodany - 11 g
- Błonnik - 3 g
Przepis na 10 Porcje
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g migdałów ze skórką
- 50 g daktyli
- 2 jajka
- 4 białka jaj
- 500 g twarogu półtłustego
- 180 g białka serwatkowego w proszku (odżywki białkowej) czekoladowego lub waniliowego
- 180 g erytrytolu
- 150 g masła orzechowego
- 100 g banana
- 100 g napoju owsianego lub migdałowego
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zmielić na mąkę.
- Czekoladę, migdały, daktyle zmielić tak aby były wyczuwalne małe kawałki. 5 łyżek tego grudkowatego proszku odsypać do miseczki.
- Do miski miksera włożyć: wszystkie składnik – oprócz odsypanego proszku. Zblendoweć/zmiksować na gładko.
- Przelać masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 30 x 20 cm. Posypać resztą proszku.
- Piec 25 minut w 170 stopniach, grzałka góra-dół.
- Odstawić na godzinę, następnie pokroić na 10 batonów.
- Przechowywać w szklanym naczyniu z przykrywką w temperaturze pokojowej – będą bardziej kremowe, można w lodówce, będą bardziej zbite
Smacznego
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.