Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

BUŁECZKI, PUSZYSTE, DELIKATNE, ŚNIADANIOWE, HAMBURGEROWE

BUŁECZKI, PUSZYSTE, DELIKATNE, ŚNIADANIOWE, HAMBURGEROWE i nie tylko bez spulchniaczy i ulepszaczy. Po takiej bułce burzach nie zaboli co często się zdarza po kupnym pieczywie a ludzie myślą od razu, że nietolerancja glutenu. Często dodatki do żywności powodują bóle.

Upiekłam te bułeczki  z myślą o hamburgerach. Idealnie się do nich nadają. Są puszyste w środku, miękkie a z zewnątrz osłonięte chrupiącą skórką. Świetnie się sprawdzą na śniadanie, do sera, czy domowej konfitury. Przygotowanie z pieczeniem zajmuje około 2 godziny. Robi się szybko ale muszą mieć czas aby podrosnąć. Można posypać makiem, czarnuszką, sezamem.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Składniki:

  • 60 g mąki orkiszowej jasnej
  • 290 g maki pszennej typ 500
  • 30 g miękkiego masła
  • 180 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka, mak, sezam do posypania
  • jajko wymieszane z wodą do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Drożdże, cukier puder, wodę i 100 g mąki wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Dodaj resztę mąki, jajko, sól i masło. Wyrób ciasto robotem kuchennym. Będzie delikatne i trochę lepiące, tak ma być nie dosypuj mąki. Obsyp dłonie mąką i uformuj 6 bułek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Grzałka góra-dół.
  4. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Posyp czernuszką, makiem lub sezamem.
  5. Wstaw do piekarnika. Piecz 15-17 minut.

 

Smacznego!

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.