Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Chleb portugalski (Pão de água)

Prosty a tak pyszny i efektowny chlebek z dziurkami, które każdy kocha 😉

Szybki, zawsze wychodzi. Na drożdżach. Kolejnego dnia możecie z niego zrobić grzanki np. bruschette, czy wykorzystać do zupy papa di pomodoro, będzie idealny.

Chleb żytni na zakwasie jest cudowny dla naszej mikrobioty i korzystnie wpływa na funkcjonowanie  jelit ale nie każdy może go jeść. Są różne choroby, w których razowe pieczywo nie będzie korzystne. Wtedy do diety można włączyć ten chlebek i od razu życie piękniejsze 😉

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 26 Porcje

Składniki:

  • 550 g wody, letniej
  • 720 g mąki pszennej chlebowej (typu 650-750), plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • lub 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 10 g soli

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę, zmiksować 20 s. Odstawić na 40 min – JEST TO KONIECZNE ABY POWSTAŁY DZIURKI.

Dodać drożdże i sól, wyrobić ciasto min. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 2 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.

Ciasto przełożyć na obficie oprószoną mąką blachę. Dłońmi delikatnie spłaszczyć ciasto na prostokąt (ok. 30 x 20 cm), starając się nie ugniatać ciasta. ⅓ ciasta założyć do środka. Brzegi ciasta delikatnie zawinąć do dołu, formując podłużny bochenek. Bochenek oprószyć mąką i długim, ostrym nożem lub żyletką zrobić jedno podłużne nacięcie. Piec 45-50 min (230°C). Chleb wyjąć z piekarnika, sprawdzić, czy jest upieczony – stukając w chlebek powinien być głuchy odgłos. Studzić na kratce. Chleb podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.

 

Przepis pochodzi z cookidoo.

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

BATONIKI PROTEINOWE czekoladowe z migdałami, daktylami i masłem orzechowym

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.