Ciasto marchewkowe z nutką pomarańczy i cynamonu z polewą z serka waniliowego lekko solonego i ….białej czekolady
Wilgotne ciasto marchewkowe z nutką pomarańczy i cynamonu z pyszną polewą z serka waniliowego lekko solonego i ….białej czekolady… nie koniecznie dietetycznie 😉 ale w zdrowej diecie jest miejsce nawet na trochę czekolady raz na tydzień, nie zaszkodzi.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 90
- 380 kcal
- Białka - 6 g
- Tłuszcze - 18 g
- Węglowodany - 38 g
- Błonnik - 1.6 g
Przepis na 16 Porcje
Składniki:
CIASTO
- 400 g marchewki
- 1/2 pomarańczy
- 4 jaja
- 200 g oleju rzepakowego
- 240 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 190 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki soli
SEREK
- 300 g serka śmietanowego Almette
- 90 g białej czekolady + 10 g zostawić do ozdoby
- 30 g masła
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (24 x 24 cm) natłuścić masłem, odstawić. Z pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę, bez białych błonek, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok, odstawić.
- Cukier zmielić na cukier puder razem ze skórką z pomarańczy.
- Marchew rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce.
- Do miski miksera wbić jajka, dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczowy cukier puder, wymieszać 30 sekund.
- Dodać rozdrobnioną marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól i ponownie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50-55 min. (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
SEREK
- Czekoladę 90 g posiekać i roztopić z masłem w większym garneczku.
- Dodać serek, cukier waniliowy i sól, wymieszać mikserem 30 sekund.
- Otrzymaną masą posmarować ostudzone ciasto.
- Odstawić do lodówki na min. 30 min.
- Posypać wiórkami czekolady.
Smacznego!
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.