Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ciasto marchewkowe z nutką pomarańczy i cynamonu z polewą z serka waniliowego lekko solonego i ….białej czekolady

Wilgotne ciasto marchewkowe z nutką pomarańczy i cynamonu z pyszną polewą z serka waniliowego lekko solonego i ….białej czekolady… nie koniecznie dietetycznie 😉 ale w zdrowej diecie jest miejsce nawet na trochę czekolady raz na tydzień, nie zaszkodzi.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 16 Porcje

Składniki:

CIASTO

  • 400 g marchewki
  • 1/2 pomarańczy
  • 4 jaja
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 240 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 190 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli

SEREK

  • 300 g serka śmietanowego Almette
  • 90 g białej czekolady + 10 g zostawić do ozdoby
  • 30 g masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (24 x 24 cm) natłuścić masłem, odstawić. Z pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę, bez białych błonek, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok, odstawić.
  2. Cukier zmielić na cukier puder razem ze skórką z pomarańczy.
  3. Marchew rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce.
  4. Do miski miksera wbić jajka, dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczowy cukier puder, wymieszać 30 sekund.
  5. Dodać rozdrobnioną marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól i ponownie wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50-55 min. (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
  7. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

SEREK

  1. Czekoladę 90 g posiekać i roztopić z masłem w większym garneczku.
  2. Dodać serek, cukier waniliowy i sól, wymieszać mikserem 30 sekund.
  3. Otrzymaną masą posmarować ostudzone ciasto.
  4. Odstawić do lodówki na min. 30 min.
  5. Posypać wiórkami czekolady.

Smacznego!

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.