Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hygge.. i makaron z tuńczykiem po duńsku

Hygge nie tłumaczy się dosłownie ale z grubsza oznacza przyjemność. Duńczycy rozumieją to jako ciepłe, bezpieczne otoczenie, dobre jedzenie, które kojarzy się z dzieciństwem, miłością, troską i bezwarunkowym szczęściem. Pojęcie Hygge znajduje coraz większą popularność poza Danią. Zaczynamy sobie zdawać sprawę, że życie jest krótkie i że warto je przeżyć jak najpełniej i najszczęśliwiej. Takie podejście sprawia, że istotne staje się też, co jemy.

Kiedy śnieg za oknem, zimno i szybko robi się ciemno, miska gorącego makaronu podana wieczorem rodzinie ukoi, nasyci nie tylko żołądek ale też serce, ciało i duszę.

Przepis z moimi zmianami, pochodzi z książki „Ugotuj sobie szczęście JAK DUŃCZYCY” Caroline Fleming.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Składniki:

  • 200 g (puszka) tuńczyka w oleju
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany 12% (w oryginale 150 ml, 30%)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia czerwona cebula
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 i ½ łyżki dobrego ketchupu
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • 240 g makaronu (u mnie z ciecierzycy, zawiera aż 21 g białka, błonnik,  i mnóstwo składników mineralnych)
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Na patelni na łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kilka minut aż cebulka nabierze koloru.
  3. Dodaj passatę, szczyptę soli i gotuj 10 minut na małym ogniu.
  4. Śmietanę zahartuj, tz. wlej do kubka i dodaj 1 łyżkę pasaty z cebulką z patelni i wymieszaj (śmietanę 30% można wlewać bezpośrednio na patelnię). Całość powoli wlewaj na patelnie mieszając.
  5. Dodaj 6 posiekanych liści bazylii i tuńczyka odsączonego z oleju.
  6. Gotuj 5 minut. W tym czasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.