KEFIROWE RACUSZKI OWSIANE z jabłkiem
KEFIROWE RACUSZKI OWSIANE z jabłkiem
- 300 g kefiru
- 2 jajka
- 450 g jabłek
- 10 g ksylitolu lub cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g płatków owsianych górskich/lub górskich bezglutenowych lub mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
- cukier puder, karmel, konfitura do podania
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 30
- 457 kcal
- Białka - 15 g
- Tłuszcze - 18 g
- Węglowodany - 57 g
- Błonnik - 6.7 g
Przepis na 3 Porcje
Składniki:
- Płatki zmielić na mąkę.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać kefir, ksylitol, cukier waniliowy, mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon, zmiksować na gładkie ciasto.
- Białka ubić na sztywno z solą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać kopystką.
- Do ciasta dodać rozdrobnione wcześniej jabłka, ponownie wymieszać kopystką.
- Na patelni rozgrzać olej i nakładać po 2 łyżki ciasta na porcje, smażyć placuszki na średnim ogniu ok. 2 – 3 minuty z każdej strony aż będą złotobrązowe.
- Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z cukrem pudrem, konfiturą czy solonym karmelem 😉
Smacznego!
Przygotowanie:
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.