Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Tylko 6 g węglowodanów  i 200 kalorii w kawałku. Niski indeks glikemiczny i ładunek.

Kremowy z malinami i na czekoladowy spodzie SERNIK KETO  i czego więcej chcieć na diecie 🙂

Sernik idealny dla cukrzyków, osób z zaburzeniami glikemii, osób na diecie ketogenicznej, na diecie o niskim indeksie glikemicznym czy po prostu dla każdego dbającego o linię 🙂

Smacznego chudnięcia 😉

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 10 Porcje

Składniki:

MASA SEROWA

  • 370 g sera twarogowego z wiaderka 7-11 % tłuszczu
  • 125 g serka mascarpone
  • 60 g śmietany słodkiej 12%
  • 2 jajka
  • 1 białko jajka
  • 100 g erytrytolu
  • 100 g malin mrożonych lub świeżych
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanili
  • 2 szczypty soli

SPÓD

  • 50 g mąki migdałowej
  • 20 g mąki kokosowej
  • 40 g erytrytolu
  • 30 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

SPÓD

  • Składniki na spód zmiksować na gładko.
  • Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasto, mocno docisnąć dłońmi.
  • Piec 15 minut w 180 stopniach, grzałka góra-dół.

MASA SEROWA

  • Wszystkie składniki masy  – bez malin – zmiksować na gładk0, miksować dość mocno 30 – 40 sekund. Masa będzie rzadka.
  • Masę przelać na podpieczony spód. Dodać maliny, lekko docisnąć.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni.
  • Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne i wlać  do niego 1 l wody.
  • Włożyć blaszkę z sernikiem i piec 70 minut.
  • Po upieczeniu zostawić sernik w otwartym piekarniku  na 2 godziny.
  • Sernik włożyć do lodówki na noc.
  • Posypać pudrem z erytrytolu i liofilizowanych owoców.

Smacznego!

 

 

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

BATONIKI PROTEINOWE czekoladowe z migdałami, daktylami i masłem orzechowym

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.