Krewetkowa sałatka, SOS KOKTAJLOWY, AWOKADO, POMIDORKI, PANCETTA
Chrom nie tylko wspomaga proces odchudzania, poprzez spalanie tłuszczów, ale też pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Reguluje poziom glukozy we krwi, gdyż zwiększa jej przenikanie do tkanek.
Na niedobór chromu mogą cierpieć osoby intensywnie odchudzające się, nadużywające alkoholu i mające schorzenia nerek oraz układu pokarmowego.
Również większa niż zwykle ochota na „coś” słodkiego oraz różnego rodzaju alkohole, może świadczyć o niedoborze chromu.
Zdrowa dieta powinna wyrównywać niedobór chromu w organizmie, wystarczy wprowadzić do diety ryby i owoce morza – np. KREWETKI, produkty zbożowe pełnoziarniste, drożdże i jaja, chude mięso czy jabłka.
Bezpieczna dawka chromu to 0,05-0,2 mg na dobę/osoba dorosła, i tyle jesteśmy w stanie dostarczyć sobie w samej diecie.
Popularne suplementy z chromem, mogą ograniczyć apatyt na słodycze i czasami wprowadza się je w dietach odchudzających, ale to tylko suplement, czynnik wspierający, nie zastąpi zdrowej diety i nie spowoduje, że schudniemy, takie głupoty można usłyszeć tylko w reklamach no i…nie na wszystkich taki suplement działa. Sprawa jest prosta, zamiast wydawać pieniądze na suplementy kup wartościowe jedzenie i zrób sałatkę 😊
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 20
- 212 kcal
- Białka - 15 g
- Tłuszcze - 13 g
- Węglowodany - 15 g
- Błonnik - 2 g
Przepis na 6 Porcje
Składniki:
- 300 g gotowanych krewetek
- 2 małe główki rzymskiej sałaty
- 1 zielony ogórek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 1 opakowanie rzeżuchy
- 1 ząbek czosnku
- 4 plasterki wędzonej pancetty (u mnie 8 plasterków chiorizo)
- 3 łyżki domowego majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ketchupu
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki sosu worcester
- kilka kropli tabasco
- pieprzy cayenne
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i posiekaj, smaż 1- 2 minuty z pancettą lub chiorizo na nieprzywierającej patelni z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
- Zrób sos: wymieszaj: majonez, jogurt, ketchup, sok z cytryny (zostaw 1 łyżeczkę), sos worcester i tabasco. Dopraw do smaku szczyptą soli.
- Sałatę porwij (na kursach kulinarnych uczono mnie aby rwać sałatę a nie ciąć wtedy na sałacie nie będzie brązowych zabarwień), ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń pestki i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i zblenduj lub rozduś widelcem z 1 łyżeczką soku z cytryny, dopraw solą.
- Nakładaj do słoiczków lub szklanek: sałatę, ogórka i pomidorki, lekko przyciśnij, następnie pancettę, rzeżuchę i krewetki, skrop sosem, nałóż awokado, posyp szczyptą pieprzu cayenne i gotowe!
Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki RAZEM J. Oliver.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.