ŁATWE, SADZONE JAJKA Z AWOKADO, POMIDORKAMI I CHILLI by Jamie Oliver.
Smaczne, bardzo proste i szybkie danie, syci na długo bo zwiera białko, błonnik i dobre tłuszcze no i to płynne żółtko, w którym maczamy chlebek, mniam 😊
Testuję ostatnio przepisy z książki RAZEM Jamiego, to będzie chyba najlepsza Jego książka, wg mnie, taka rodzinna, dla każdego i dla dzieci. Potestuję jeszcze trochę i dam znać.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 15
- 406 kcal
- Białka - 17 g
- Tłuszcze - 16 g
- Węglowodany - 40 g
- Błonnik - 20 g
Przepis na 1 Porcje
Składniki:
- 1 jajko
- 4 pomidorki koktajlowe
- 35 g miękkiego awokado
- 10 g cebuli dymki
- 4 g sosu słodkiego chili (można dodać papryczkę chili)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- 30 g chleba żytniego na zakwasie
Przygotowanie:
- Dymkę posikaj i podsmaż na oliwie.
- Dodaj pomidorki przekrojone na pół, awokado pokrojone w piórka. Smaż ok 5 minut.
- Wbij jajka, smaż pod przykryciem do czasu aż białko się zetnie, żółtko ma pozostać płynne.
- Dodaj kleks sosu chili, sól i pieprz, podawaj z chlebem, który maczasz w płynnym żółtku.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.