MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY, GWIAZDA
Wygląda bosko i tak smakuje. Dziś „niekoniecznie dietetycznie” ale Świątecznie. Pamiętamy, że najzdrowszy styl odżywiania to 80/20 czyli połączenie zdrowego odżywiania z żywnością bardziej przetworzoną. 80% Twojej codziennej diety stanowią produkty nieprzetworzone lub niskoprzetworzone, 20 % produkty przetworzone, rekreacyjne jak pizza czy drożdżówka,
Dla zdrowia psychicznego uważam, że stosowanie tej zasady w diecie jest jak najbardziej potrzebne, ponieważ nikt nie wytrwa na zakazach i nakazach dłuższą metę sprawdza się tylko racjonalna dieta a nie restrykcyjna.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 90
- 319 kcal
- Białka - 9.3 g
- Tłuszcze - 12 g
- Węglowodany - 47 g
- Błonnik - 5 g
Przepis na 20 Porcje
Składniki:
- 5 jajek
- 70 g masła
- 700 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej lub pół na pół
- 220 ml mleka
- 75 g cukru (ta ilość jest naprawdę zmniejszona, idealna, nie polecam zmniejszać)
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mały cukier waniliowy
- 100 g maki semilony lub krupczatki do podsypywania
Nadzienie:
- 1 puszka gotowej masy makowej dobrej jakości – ok 800/900 g
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru (użyłam puder z ksylitolu)
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- Składniki wymieszaj.
Dekoracja:
1 paczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przygotowanie:
- Do miski miksera wlej letnie mleko, dodaj 120 g mąki, 40 g cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Masło roztop i ostudź.
- Do zaczynu dodaj resztę składników.
- Wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Ciasto podziel na 4 części.
- Każdą część rozwałkuj na koło średnicy 32 cm.
- Na każdą część nałóż masę makową, ostatni górny placek jest bez masy.
- Na tak przygotowanym kole, delikatnie odciśnij na środku szklankę.
- Ciasto pokrój na 4 części, następnie każdą część również na 4.
- Zabierz dwa kawałki ciasta w ręce, kawałek w lewej dłoni skręć dwukrotnie w prawo, kawałek w prawej dłoni skręć dwukrotnie w lewo.
- Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- Posmaruj żółtkiem, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnik (grzałka góra-dół), piecz 35 minut.
- Polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.