Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY, GWIAZDA

Wygląda bosko i tak smakuje. Dziś „niekoniecznie dietetycznie” ale Świątecznie. Pamiętamy, że najzdrowszy styl odżywiania to 80/20 czyli połączenie zdrowego odżywiania z żywnością bardziej przetworzoną. 80% Twojej codziennej diety stanowią produkty nieprzetworzone lub niskoprzetworzone, 20 % produkty przetworzone, rekreacyjne jak pizza czy drożdżówka,

Dla zdrowia psychicznego uważam, że stosowanie tej zasady w diecie jest jak najbardziej potrzebne, ponieważ nikt nie wytrwa na zakazach i nakazach dłuższą metę sprawdza się tylko racjonalna dieta a nie restrykcyjna.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 20 Porcje

Składniki:

  • 5 jajek
  • 70 g masła
  • 700 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej lub pół na pół
  • 220 ml mleka
  • 75 g cukru (ta ilość jest naprawdę zmniejszona, idealna, nie polecam zmniejszać)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mały cukier waniliowy
  • 100 g maki semilony lub krupczatki do podsypywania

 Nadzienie:

  • 1 puszka gotowej masy makowej dobrej jakości – ok 800/900 g

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru (użyłam puder z ksylitolu)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • Składniki wymieszaj.

Dekoracja:

1 paczka skórki pomarańczowej kandyzowanej

 

Przygotowanie:

  1. Do miski miksera wlej letnie mleko, dodaj 120 g mąki, 40 g cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Masło roztop i ostudź.
  3. Do zaczynu dodaj resztę składników.
  4. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto podziel na 4 części.
  6. Każdą część rozwałkuj na koło średnicy 32 cm.
  7. Na każdą część nałóż masę makową, ostatni górny placek jest bez masy.
  8. Na tak przygotowanym kole, delikatnie odciśnij na środku szklankę.
  9. Ciasto pokrój na 4 części, następnie każdą część również na 4.
  10. Zabierz dwa kawałki ciasta w ręce, kawałek w lewej dłoni skręć dwukrotnie w prawo, kawałek w prawej dłoni skręć dwukrotnie w lewo.
  11. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  12. Posmaruj żółtkiem, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnik (grzałka góra-dół), piecz 35 minut.
  13. Polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

 

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.