NALEŚNIKI GRYCZANE Z ŁOSOSIEM I CIECIERZYCĄ
Prosta, szybka, pyszna i zdrowa propozycja na lunch, kolację czy na ŚWIĘTA.
Dziś dla Wrzepis na danie z diety zima, którą przygotowałam dla moich pacjentów.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 30
- 310 kcal
- Białka - 19 g
- Tłuszcze - 10 g
- Węglowodany - 31 g
- Błonnik - 5 g
Przepis na 4 Porcje
Składniki:
- 135 g mleka
- 135 g wody gazowanej
- 125 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- 10 g oleju rzepakowego plus trochę do natłuszczenia patelni
- szczypta soli
Farsz:
- 150 g wędzonego łososia
- 150 g ciecierzycy z puszki
- 4 garści szpinaku
- 4 suszone pomidory z oleju
- 1 łyżka oleju od pomidorów
- 120 g cebuli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj.
- Odstaw na 20 minut.
- W tym czasie zrób farsz. Na oleju od pomidorów, podsmaż posiekaną cebulkę. Dodaj ciecierzyce i posiekane pomidory, smaż minutę. Dodaj szpinak i łososia, smaż ponownie minutę aż szpinak się zblanszuje. Dopraw odrobiną pieprzu. Przełóż do miseczki.
- Mocno rozgrzej nieprzywierającą patelnię, posmaruj olejem i usmaż 4 naleśniki. Smaż 1 minutę na średniej mocy palnika, obróć i smaż 30 sekund z drugiej strony.
- Naleśniki odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową na czas smażenia aby nie wystygły.
- Nałóż farsz, zawiń, podaj.
Smacznego!
Przepis na 4 porcje.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.