OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, sosem malinowym, skyrem i miętą
Owsianka to bez wątpienia jedno z najbardziej pożywnych śniadań i najzdrowszych.
Co takiego dobrego zawierają płatki owsiane ?
- błonnik, który spowalnia wchłanianie tłuszczy i korzystnie wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu oraz reguluje poziom cukru we krwi
- antyoksydanty (min. kwas fitynowy, kwas felulowy, tokoferol) które min. neutralizują wolne rodniki, przez co wolniej się starzejemy
- witaminy z grupy B, B1, B2, B6, B3, kwas foliowy
- minerały; mangan, fosfor, miedź, żelazo, cynk, potas, wapń
- białko 13 g/100 g płatków
Rozpocznij dzień od ciepłej owsianki a na długo pozostaniesz najedzony i nie sięgniesz po niezdrowe przekąski.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 15
- 464 kcal
- Białka - 22 g
- Tłuszcze - 16.5 g
- Węglowodany - 52 g
- Błonnik - 11.6 g
Przepis na 1 Porcje
Składniki:
- 220 g wody
- 45 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SOS MALINOWY
- 100 g mrożonych malin
- 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru kokosowego
- 1 łyżka płatków migdałów
- 4 listki mięty
- plus 80 g skyru
Przygotowanie:
- Płatki zalać wodą, dodać cukier waniliowy i sól, gotować 7 minut, nie trzeba mieszać.
- Dodać masło orzechowe, wymieszać, gotować 2 minuty.
- Maliny podgrzać z ksylitolem/cukrem, polać owsiankę.
- Dołożyć skyr, posypać listkami mięty i płatkami migdałów.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.