Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PĄCZKI z powidłami, wegańskie najlepsze, bez cukru

Chrupiący z zewnątrz, cudownie miękki i wilgotny w środku z którego wypływają domowe powidła.

Bez cukru, odrobina tylko waniliowego do zaczynu. Z batatem, którego oczywiście nikt nie wyczuje a nadaje fajną strukturę ciastu i wilgoć.

Czego chcieć więcej w Tłusty Czwartek?

Ja już z myślą o ostatkach przygotowałam ten przepis abyście mogli zrobić.

Dzieci pokochają, u mnie całej rodzinie i sąsiadom bardzo smakowały.

Oczywiście, że usmażymy znów 😉

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 20 Porcje

Składniki:

  • 200 g batatów
  • 2 ziemniaki – do smażenia
  • 200 g mleka krowiego 1,5% lub owsianego w wersji wegańskiej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 480 g maki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2 łyżki wódki – koniecznie aby pączki nie wpijały tłuszczu
  • szczypta soli
  • 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
  • 300 g powideł domowej roboty lub dżemu wiśniowego
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. 200 g batatów obrać, pokroić na 2 cm kawałki i ugotować na parze.
  2. Letnie mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem waniliowym. Odstawić na 15 min.
  3. Do miski miksera włożyć ugotowane na parze bataty, zmiksować na gładki mus.
  4. Dodać mleko z drożdżami, roztopiony olej kokosowy. Wymieszać.
  5. Dodać mąkę, wódkę, sól, wyrobić ciasto ok 3 min.
  6. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2-2,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawać porcje ciasta, nakładać po 1 łyżeczce powideł i dokładnie skleić. Układać sklejeniem na oprószony mąką blat. Resztę ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować na grubość 2-2,5 cm i wykroić pozostałe pączki.
  8. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  9. W garnku rozgrzać olej.
  10. Wyrośnięte pączki ostrożnie kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (3-4 min). W czasie smażenia dorzucić 3 – 4 kawałki obranych ziemniaków aby olej się nie palił. Kiedy ziemniaki są mocno brązowe, wymienić na świeże. Usmażone można zjeść jako frytki 😉
  11. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki.
  12.  Pączki podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.