PĄCZKI z powidłami, wegańskie najlepsze, bez cukru
Chrupiący z zewnątrz, cudownie miękki i wilgotny w środku z którego wypływają domowe powidła.
Bez cukru, odrobina tylko waniliowego do zaczynu. Z batatem, którego oczywiście nikt nie wyczuje a nadaje fajną strukturę ciastu i wilgoć.
Czego chcieć więcej w Tłusty Czwartek?
Ja już z myślą o ostatkach przygotowałam ten przepis abyście mogli zrobić.
Dzieci pokochają, u mnie całej rodzinie i sąsiadom bardzo smakowały.
Oczywiście, że usmażymy znów 😉
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 60
- 190 kcal
- Białka - 3 g
- Tłuszcze - 8 g
- Węglowodany - 29 g
- Błonnik - 1 g
Przepis na 20 Porcje
Składniki:
- 200 g batatów
- 2 ziemniaki – do smażenia
- 200 g mleka krowiego 1,5% lub owsianego w wersji wegańskiej
- 50 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 g świeżych drożdży
- 480 g maki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 łyżki wódki – koniecznie aby pączki nie wpijały tłuszczu
- szczypta soli
- 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
- 300 g powideł domowej roboty lub dżemu wiśniowego
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
- 200 g batatów obrać, pokroić na 2 cm kawałki i ugotować na parze.
- Letnie mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem waniliowym. Odstawić na 15 min.
- Do miski miksera włożyć ugotowane na parze bataty, zmiksować na gładki mus.
- Dodać mleko z drożdżami, roztopiony olej kokosowy. Wymieszać.
- Dodać mąkę, wódkę, sól, wyrobić ciasto ok 3 min.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2-2,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawać porcje ciasta, nakładać po 1 łyżeczce powideł i dokładnie skleić. Układać sklejeniem na oprószony mąką blat. Resztę ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować na grubość 2-2,5 cm i wykroić pozostałe pączki.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- W garnku rozgrzać olej.
- Wyrośnięte pączki ostrożnie kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (3-4 min). W czasie smażenia dorzucić 3 – 4 kawałki obranych ziemniaków aby olej się nie palił. Kiedy ziemniaki są mocno brązowe, wymienić na świeże. Usmażone można zjeść jako frytki 😉
- Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki.
- Pączki podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.