PIECZONY ŁOSOŚ Z MANGO, SAŁATĄ RZYMSKĄ I DRESINGIEM POMARAŃCZOWYM
Bogactwo zdrowych tłuszczy omega 3, białka, beta karotenu dla pięknej brzoskwiniowej i rozpromienionej cery, witamin i błonnika.
Fajnie skomponowana sałatka z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami, prosta i pyszna.
To przepis, który stworzyłam do nowych wiosennych już diet moich pacjentów mam nadzieję, że Wam się spodoba, smacznego!
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 30
- 484 kcal
- Białka - 23 g
- Tłuszcze - 24 g
- Węglowodany - 36 g
- Błonnik - 8 g
Przepis na 1 Porcje
Składniki:
- 100 g świeżego łososia atlantyckiego, dzikiego
- ½ miękkiego mango
- 1 marchew
- 1/4 czerwonej cebuli
- 100 g (ok 3 liście) sałaty rzymskiej
- ½ pomarańczy
- 2 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego
Przygotowanie:
- Dresing: wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj z oliwą, szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Łososia oprósz szczyptą soli i pieprzem cytrynowym. Piecz 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
- Sałatę porwij, mango obierz i pokrój w kostkę, marchew obierz i zetnij obieraczką do warzyw julienne lub zwykłą obieraczką do warzyw. Cebulę pokrój w piórka.
- Ułóż warzywa w misce, dodaj przestudzonego pokrojonego łososia i polej dresingiem.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.