Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE jak dawniej

IDĄ Święta…

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE jak dawniej

Już piąty raz piekę pierniczki w tym roku i zawsze się rozchodzą 😊

Ale te musiałam upiec. Jak zobaczyłam je u Magdy, wiedziałam, że będą pyszne, jak dawniej jak u babci. Ciasto musi dojrzeć dobę. Nabiera smaku i robi się gęste. Przypraw jest dużo ale nie pomijajcie bo wcale ich aż tak nie czuć. Są idealnie doprawione. Ja piekłam z ksylitolem, możesz upiec z cukrem zmniejszyłam już ilość w przepisie. Następnym razem dodam połowę mąki żytniej pełnoziarnistej bo lubię ten smak. Pierniczki są ze smalcem. Nie pomijajcie, nadają smaku i smalec to kruchość tak jak w moim skubańcu 😉

A co do smalcu, to jest to tak samo tłuszcz nasycony jak masło czy olej kokosowy. Możemy go zjeść trochę w codziennej diecie max. 10% wartości tłuszczu, który spożywamy. Reszta to powinny być NNKT. Czyli dwa, trzy pierniczki nie zaszkodzą 😉

A jeżeli nie wiesz jak policzyć swoje makro czyli ilość białek, tłuszczy i węglowodanów oraz składników mineralnych i witamin aby Twoja  dieta była zdrowa, zbilansowana i abyś czuł się lepiej, napisz do mnie, z przyjemnością pomogę kontakt@dietoterapiareszczynska.pl

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 120 Porcje

Składniki:

  • 2 szkl. miodu
  • 200 g masła
  • 150 g smalcu
  • 4 szkl. mąki pszennej + do podsypania
  • 1 ½ szkl. mąki żytniej typ 720
  • ¾  szkl. cukru (ja dodaję ksylitol)
  • 4 jajka
  • ½ szkl. śmietany (dodałam słodką 12%)
  • 3 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody

Przygotowanie:

  1. Miód, masło, smalec, cukier/ksylitol oraz przyprawy podgrzej. Przestudź 10 minut.
  2. Dodaj sodę (powinno się lekko spienić) i wszystkie pozostałe składniki.
  3. Wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego/ thermomix 3 min. program do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być luźne ale nie lejące. Jeżeli jest lejące dosyp mąki, nie więcej niż ½ szkl. mąki.
  4. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw w chłodne miejsce na dobę. Ciasto zgęstnieje.
  5. Wyłóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką. Wałkuj na grubość 0,5 cm obficie podsypuj mąką. Moje ciasto zrobiło się elastyczne i nie kleiło się.
  6. Wycinaj pierniczki ok 120 sztuk.
  7. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując małe odstępy.
  8. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 12 minut. Pilnuj aby nie przypalić i nie piec za długo bo wyschną. Odstaw do ostudzenia. Udekoruj.

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.