PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE jak dawniej
IDĄ Święta…
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE jak dawniej
Już piąty raz piekę pierniczki w tym roku i zawsze się rozchodzą 😊
Ale te musiałam upiec. Jak zobaczyłam je u Magdy, wiedziałam, że będą pyszne, jak dawniej jak u babci. Ciasto musi dojrzeć dobę. Nabiera smaku i robi się gęste. Przypraw jest dużo ale nie pomijajcie bo wcale ich aż tak nie czuć. Są idealnie doprawione. Ja piekłam z ksylitolem, możesz upiec z cukrem zmniejszyłam już ilość w przepisie. Następnym razem dodam połowę mąki żytniej pełnoziarnistej bo lubię ten smak. Pierniczki są ze smalcem. Nie pomijajcie, nadają smaku i smalec to kruchość tak jak w moim skubańcu 😉
A co do smalcu, to jest to tak samo tłuszcz nasycony jak masło czy olej kokosowy. Możemy go zjeść trochę w codziennej diecie max. 10% wartości tłuszczu, który spożywamy. Reszta to powinny być NNKT. Czyli dwa, trzy pierniczki nie zaszkodzą 😉
A jeżeli nie wiesz jak policzyć swoje makro czyli ilość białek, tłuszczy i węglowodanów oraz składników mineralnych i witamin aby Twoja dieta była zdrowa, zbilansowana i abyś czuł się lepiej, napisz do mnie, z przyjemnością pomogę kontakt@dietoterapiareszczynska.pl
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 84 kcal
- Białka - 1.2 g
- Tłuszcze - 3 g
- Węglowodany - 12.4 g
- Błonnik - 0.5 g
Przepis na 120 Porcje
Składniki:
- 2 szkl. miodu
- 200 g masła
- 150 g smalcu
- 4 szkl. mąki pszennej + do podsypania
- 1 ½ szkl. mąki żytniej typ 720
- ¾ szkl. cukru (ja dodaję ksylitol)
- 4 jajka
- ½ szkl. śmietany (dodałam słodką 12%)
- 3 opakowania przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody
Przygotowanie:
- Miód, masło, smalec, cukier/ksylitol oraz przyprawy podgrzej. Przestudź 10 minut.
- Dodaj sodę (powinno się lekko spienić) i wszystkie pozostałe składniki.
- Wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego/ thermomix 3 min. program do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być luźne ale nie lejące. Jeżeli jest lejące dosyp mąki, nie więcej niż ½ szkl. mąki.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw w chłodne miejsce na dobę. Ciasto zgęstnieje.
- Wyłóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką. Wałkuj na grubość 0,5 cm obficie podsypuj mąką. Moje ciasto zrobiło się elastyczne i nie kleiło się.
- Wycinaj pierniczki ok 120 sztuk.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując małe odstępy.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 12 minut. Pilnuj aby nie przypalić i nie piec za długo bo wyschną. Odstaw do ostudzenia. Udekoruj.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.