Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

IDĄ Święta…

Sezon pierniczkowy rozpoczęty!

Zapraszam na pyszne, pierniczki, korzenne, jeszcze lepsze kolejnego dnia, jak to pierniczki. Nie czekacie upieczcie już dziś i schowajcie do puszki aby dojrzały…albo i nie bo chyba nie wytrzymają do Świąt tak jak u nas, prawie już nie ma ale znów upieczemy.

Proponuję udekorować lukrem (lub pudrem z ksylitolu) z odrobiną soku z pomarańczy, startą skórką z limonki czy kroplą soku z buraka albo z gorzką czekoladą i żurawiną bez cukru lekko kwaskowatą i orzeszkiem włoskim prażonym na suchej patelni…pycha.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Składniki:

  • 150 g miodu, jak jesteście z okolic Poznania to polecam od
  • 110 g masła
  • 380 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego  (ja dodaję 40 g ksylitolu i 40 g cukru trzcinowego)
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 i ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao, niesłodzonego

 

Dekoracja:

 

  • cukier puder lub puder z ksylitolu z dodatkiem soku z pomarańczy lub soku z buraka
  • 100 g gorzkiej czekolady roztopionej z 1 łyżką oleju kokosowego
  • żurawina bez cukru (słodzona sokiem z jabłek, do kupienia w ekologicznych sklepach), orzechy włoskie podprażone na suchej patelni, wiórki czekolady, płatki migdałów

Przygotowanie:

  1. Miód, masło i cukier podgrzej. Przestudź.
  2. Dodaj mąkę, jajko, przyprawy, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę.
  3. Wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego/ thermomix 3 min. program do wyrabiania ciasta.
  4. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Podziel ciasto na 4 części. Podsyp mąką i zagnieć, zrobi się elastyczne.
  6. Rozwałkuj  ciasto na 5 mm i wycinaj pierniczki ok 50 sztuk.
  7. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 1,5 cm odstępy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 8-9 minut. Odstaw do ostudzenia. Udekoruj.

 

Fot. by @tricia_photography

FB: Tricia Photography-Patrycja Oleszyńska

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.