PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
IDĄ Święta…
Sezon pierniczkowy rozpoczęty!
Zapraszam na pyszne, pierniczki, korzenne, jeszcze lepsze kolejnego dnia, jak to pierniczki. Nie czekacie upieczcie już dziś i schowajcie do puszki aby dojrzały…albo i nie bo chyba nie wytrzymają do Świąt tak jak u nas, prawie już nie ma ale znów upieczemy.
Proponuję udekorować lukrem (lub pudrem z ksylitolu) z odrobiną soku z pomarańczy, startą skórką z limonki czy kroplą soku z buraka albo z gorzką czekoladą i żurawiną bez cukru lekko kwaskowatą i orzeszkiem włoskim prażonym na suchej patelni…pycha.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 60 kcal
- Białka - 1 g
- Tłuszcze - 1 g
- Węglowodany - 10 g
- Błonnik - 0.3 g
Składniki:
- 150 g miodu, jak jesteście z okolic Poznania to polecam od
- 110 g masła
- 380 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 80 g cukru trzcinowego (ja dodaję 40 g ksylitolu i 40 g cukru trzcinowego)
- 1 jajko
- 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 i ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao, niesłodzonego
Dekoracja:
- cukier puder lub puder z ksylitolu z dodatkiem soku z pomarańczy lub soku z buraka
- 100 g gorzkiej czekolady roztopionej z 1 łyżką oleju kokosowego
- żurawina bez cukru (słodzona sokiem z jabłek, do kupienia w ekologicznych sklepach), orzechy włoskie podprażone na suchej patelni, wiórki czekolady, płatki migdałów
Przygotowanie:
- Miód, masło i cukier podgrzej. Przestudź.
- Dodaj mąkę, jajko, przyprawy, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę.
- Wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego/ thermomix 3 min. program do wyrabiania ciasta.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Podziel ciasto na 4 części. Podsyp mąką i zagnieć, zrobi się elastyczne.
- Rozwałkuj ciasto na 5 mm i wycinaj pierniczki ok 50 sztuk.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 1,5 cm odstępy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 8-9 minut. Odstaw do ostudzenia. Udekoruj.
Fot. by @tricia_photography
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.