PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo
Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które długo wyrasta. 12 godzin lub dłużej. Powolne wyrastanie powoduje, że ciasto nabiera smaku i odpowiedniej struktury. W cieście zachodzi wówczas rozpad glutenu i innych składników – białka, skrobi i tłuszczów – więc staje się ono lekkostrawne i bardziej aromatyczne.
Dziś otwieram sezon pizzy. Piekę pizzę w piecu opalanym drewnem, który wybudował mi mój mąż w ogrodzie. W takim piecu temperatura sięga nawet 500 stopni. Ale nie martw się, pizza uda się też w piekarniku, użyj wtedy kamienia do pizzy, który bez problemu kupisz, niedrogo przez Internet.
Oczywiście podstawa dobrej pizzy to dobre składniki. Mąka włoska typ 00, mąka semolina do podsypania (polecam marki Caputo Italian, zamawiam przez Allegro) i najlepszej jakości dodatki. Sos pomidorowy w sezonie zrób ze świeżych pomidorów a w zimie z pomidorów z puszki najlepiej San Marzano. Ja w zimie używam swoją passatę, którą robię latem z pomidorów z pola, oliwy z oliwek, czosnku i bazylii.
Mam dla Was 2 przepisy na pizzę, jeden na ciasto długodojrzewające z książki Jamie Gotuje po Włosku a drugi świetny i szybki od Gennaro Contaldo, włoskiego, kulinarnego nauczyciela Jamiego.
No i pamiętaj dobre jedzenie, zrobione samemu z najlepszych składników, najlepiej sezonowych i lokalnych obroni się zawsze. Śmiało możesz zjeść taką pizzę i traktować ją jako część zdrowego odżywiania, zdrowego stylu życia.
Buon appetito!
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
Składniki:
PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo
Ciasto:
- 500 g silnej mąki tip 00 np. mąki Manitoba marki Caputo Italian
- 5 g soli
- 10 g świeżych drożdży
- 325 ml letniej wody
- semolina do podsypania
- oliwa z oliwek
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Mąkę wymieszaj z solą, stopniowo dodawaj rozczyn drożdżowy, mieszaj aż uzyskasz konsystencję ciasta. Przełóż ciasto na oprószony mąką semoliną blat i wyrabiaj przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę posmaruj oliwą z oliwek i włóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut, aż ciasto podwoi objętość. Wyjmij ciasto, uderz pięścią, żeby odgazować, podziel na 2-3 części, w zależności od tego, ile krążków pizzy chcesz zrobić. Uformuj w kule, obsyp semoliną, przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia ponownie na 30 minut, aż podwoją objętość.
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 300 stopni) i włóż kamień do pizzy. Nagrzewaj go 30 minut.
Przełóż ciasto na stolnicę. Z każdej kulki uformuj gruby krążek, a następnie obracaj go delikatnie i rozciągnij aby uzyskać placek o średnicy 30 cm. Rozłóż go na łopatce lub desce podsypanej mąką. Sprawnie nałóż sos, ser i ulubione składniki. Przełóż pizzę na rozgrzany kamień i piecz 7-8 minut. Gotową pizzę posyp listkami bazylii i skrop dobra oliwą z oliwek.
SOS POMIDOROWY
- 1 puszka pomidorów bez skórki (najlepiej San Marzano), w sezonie świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- świeża bazylia, 10 – 15 listków
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę, duś na małym ogniu przez około 15 minut, aż trochę odparuje, dopraw solą do smaku. Bazylie posiekaj, dodaj do sosu.
PIZZA NAPOLITANA ciast długodojrzewające Jamiego Olivera
Ciasto:
- 500 g silnej mąki np. mąki Manitoba marki Caputo Italian
- 5 g soli
- 5 g suszonych drożdży (używam drożdże do pizzy ale mogą być dowolne)
- 325 ml letniej wody
- semolina do podsypania
- oliwa z oliwek
Do dużej miski wlej letnią wodę i dodaj sól. Powili dodawaj trochę mai i drożdże. Pozostaw zaczyn na 2 minuty. Następnie stopniowo dodawaj resztę mąki i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut aby było sprężyste, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić robotem kuchennym. Przełóż ciasto na stolnicę i uformuj kulki, zawijając ciasto pod spód. Przełóż kuki do miski posmarowanej oliwą lub na tackę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin do lodówki lub innego chłodnego miejsca.
Następnego dnia.
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 300 stopni) i włóż kamień do pizzy. Nagrzewaj go 30 minut.
Przełóż ciasto na stolnicę. Z każdej kulki uformuj gruby krążek, a następnie obracaj go delikatnie i rozciągnij aby uzyskać placek o średnicy 30 cm. Rozłóż go na łopatce lub desce podsypanej mąką. Sprawnie nałóż sos, ser i ulubione składniki. Przełóż pizzę na rozgrzany kamień i piecz 7-8 minut. Gotową pizzę posyp listkami bazylii i skrop dobra oliwą z oliwek.
Buon appetito!
Przygotowanie:
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.