Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich.

Sezon na rzodkiewkę w pełni. Smaczne, zdrowie i niskokaloryczne warzywo.

A co zrobić z pełną witamin i minerałów natką i co zrobić aby dzieci też ją jadły?

W liściach rzodkiewki znajdują się te same cenne witaminy, minerały i antyoksydanty, co w samym korzeniu. Witaminy C w natce rzodkiewki jest sześciokrotnie więcej niż w rzodkiewce! Liście zawierają też pokaźne ilości witamin z grupy B, wapnia, magnezu, fosforu a także cenne związki o działaniu antyrakowym.

Jeżeli macie swoją rzodkiewkę, kupna się nie nadaje, proponuję pyszne, pachnące orzechami, parmezanem i oliwą pesto, które mam nadaję Wasze dzieci też polubią tak jak mój synek…bo jakie dziecko nie lubi makaronu szrek 😉

Domowe pesto to nie to samo co kupne. Przygotowanie zajmuje 5 minut, a jak raz zrobicie już nie kupicie 😊

Pesto dodajemy zawsze go gorącego makaronu i już nie gotujemy aby nie tracić witamin i zdrowych tłuszczy. Mieszamy i jemy. Pesto fajnie się sprawdzi też do smarowania chleba czy też jako dresing do sałaty; wtedy należy trochę rozcieńczyć wodą.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Składniki:

  • 80 g liści rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g parmezanu lub płatków drożdżowych (będzie wegańsko)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 150 g oliwy z oliwek extra vergine (dobrej jakości polecam z Olini)
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Parmezan zetrzeć na tarce. Do wysokiego naczynia włożyć orzechy, parmezan lub płatki drożdżowe, czosnek, liście rzodkiewki, oliwę i sól. Zblendować i gotowe. Pesto można przechowywać w słoiku w lodówce do tygodnia.

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

BATONIKI PROTEINOWE czekoladowe z migdałami, daktylami i masłem orzechowym

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.