Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ROZGRZEWAJĄCE, CURRY DYNIOWE Z CIECIERZYCĄ I POMIDORKAMI

Dynia, królowa jesieni!

Dziś w CURRY z ciecierzycą, korzennymi przyprawami i pełnymi słodyczy pomidorkami cherry.
Dynia działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dba o naszą skórę od środka, nawilża bo zawiera aż 90% wody, wygładza; zatem kobietki zamiast inwestować w drogie kremy, jedzmy w sezonie dynię. Codziennie. Dynia zawiera beta-karoten czyli prowitaminę witaminy A, nadający piękny, opalony kolor naszej skórze. Nie musicie się bać nadmiaru beta-karotenu, mądry nasz organizm syntetyzuje jej tyle i przekształca w witaminę A ile potrzebuje. Natomiast witaminy A (czy w żywności czy w formie suplementu) nie można spożywać w nadmiarze bo to już nam szkodzi. Dynia świetnie się sprawdzi na diecie odchudzającej ponieważ zwiera błonnik (1 szklanka to ok 3,5 g błonnika) i tylko 49 kalorii na 100 g.

To co ugotujecie, pyszne curry w 30 minut?

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Składniki:

  • 350 g dyni piżmowej lub hokkaido obranej ze skórki
  • 1 puszka pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka mleczka kokosowego 12% lub mniej
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • 1/3 ostrej papryki chilii
  • 10 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  •  1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz ze skórki, pokrój w 1 – 1,5  cm kostkę. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Piecz w 200 stopniach 30 minut.
  2. Na oleju kokosowym podsmaż posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili, cebulkę pokrojoną w kostkę, kunim, kolendrę, cynamon, smaż 2 – 3 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  3. Dodaj pomidorki z puszki wraz z sosem. Smaż ok 4 minuty, aż woda odparuje.
  4. Dodaj ciecierzycę, upieczoną dynię oraz mleczko kokosowe. Gotuj 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub pieczywem np. chlebkiem pita czy nann.

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.