ROZGRZEWAJĄCE, CURRY DYNIOWE Z CIECIERZYCĄ I POMIDORKAMI
Dynia, królowa jesieni!
Dziś w CURRY z ciecierzycą, korzennymi przyprawami i pełnymi słodyczy pomidorkami cherry.
Dynia działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dba o naszą skórę od środka, nawilża bo zawiera aż 90% wody, wygładza; zatem kobietki zamiast inwestować w drogie kremy, jedzmy w sezonie dynię. Codziennie. Dynia zawiera beta-karoten czyli prowitaminę witaminy A, nadający piękny, opalony kolor naszej skórze. Nie musicie się bać nadmiaru beta-karotenu, mądry nasz organizm syntetyzuje jej tyle i przekształca w witaminę A ile potrzebuje. Natomiast witaminy A (czy w żywności czy w formie suplementu) nie można spożywać w nadmiarze bo to już nam szkodzi. Dynia świetnie się sprawdzi na diecie odchudzającej ponieważ zwiera błonnik (1 szklanka to ok 3,5 g błonnika) i tylko 49 kalorii na 100 g.
To co ugotujecie, pyszne curry w 30 minut?
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 45
- 373 kcal
- Białka - 9 g
- Tłuszcze - 20 g
- Węglowodany - 25 g
- Błonnik - 11 g
Składniki:
- 350 g dyni piżmowej lub hokkaido obranej ze skórki
- 1 puszka pomidorków koktajlowych
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka mleczka kokosowego 12% lub mniej
- 100 g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 plasterki świeżego imbiru
- 1/3 ostrej papryki chilii
- 10 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Dynię obierz ze skórki, pokrój w 1 – 1,5 cm kostkę. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Piecz w 200 stopniach 30 minut.
- Na oleju kokosowym podsmaż posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili, cebulkę pokrojoną w kostkę, kunim, kolendrę, cynamon, smaż 2 – 3 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodaj pomidorki z puszki wraz z sosem. Smaż ok 4 minuty, aż woda odparuje.
- Dodaj ciecierzycę, upieczoną dynię oraz mleczko kokosowe. Gotuj 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub pieczywem np. chlebkiem pita czy nann.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.