Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SAŁATKA WALDORF inaczej

Słynna SAŁATKA WALDORF zainspirowana przepisem Yotama Ottolenghi z książki Cała Obfitość i trochę po mojemu. Zaskakująca niecodziennym połączeniem smaków. Kapusty  czerwonej z kwaśnymi jabłkami, słodką żurawiną, prażonymi orzechami, czerwoną cebulką i selerem naciowym. Wszystko fajnie się chrupie i fajnie się komponuje. Słodki i kwaśny smak świetnie się łączy z sosem na bazie domowego majonezu. Idealna na Święta czy Sylwestrową zabawę.

I na pewno zastanawiacie się co z tym majonezem? Tłusty i niezdrowy? Otóż, nie.  DOMOWY MAJONEZ z dobrych składników to SAMO ZDROWIE ALE JEDZONY W UMIARZE. Tak jak orzechy i oliwa jest zdrowy ale bardzo kaloryczny. Zawiera OLEJ RZEPAKOWY jest to najzdrowszy olej w Polskiej strefie klimatycznej. Zawiera najlepszy stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3:6 oraz kwas omega 9. To zdrowe tłuszcze pozwalające utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. JAJKO to cenne źródło wartości odżywczych. Witaminy A, D, E, K, wit. z grupy B. oraz składników mineralnych jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen. Białko jajka uznane jest za białko wzorcowe, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 8 Porcje

Składniki:

  • 6 łodyg selera naciowego
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 średnie kwaśne jabłka
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g koperku
  • Sól, pieprz
  • 100 g domowego majonezu*
  • 100 g jogurtu greckiego lekkiego
  • 1 i ½  łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy diżonskiej

 

*DOMOWY MAJONEZ

  • 250 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Do naczynia miksującego wbij jajko, dodaj sok z cytryny, musztardę, pieprz i sól, miksuj w tym czasie powoli, cienką stróżką wlewaj odmierzony olej, cały czas miksuj tworząc emulsję.  Gotowy majonez użyj do sałatki, resztę przełóż do słoika i trzymaj w lodówce.

Przygotowanie:

  1. Orzechy podpraż w piekarniku. Użyj funkcji grill, piecz do zrumienienia, trwa to dosuwanie kilka minut. Pilnuj aby nie spalić.
  2. Sos: majonez wymieszaj z jogurtem, syropem klonowym, musztardą, octem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Kapustę poszatkuj. Jabłka pokrój na cienkie plasterki. Seler potnij na kawałki a cebulę w piórka. Koperek posiekaj.
  4. Wszystkie warzywa oraz żurawinę dobrze wymieszaj z sosem.
  5. Przełóż do miski. Posyp orzechami i koperkiem.
  6. Surówka jest dobra na świeżo oraz kolejnego dnia.

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.