SAŁATKA WALDORF inaczej
Słynna SAŁATKA WALDORF zainspirowana przepisem Yotama Ottolenghi z książki Cała Obfitość i trochę po mojemu. Zaskakująca niecodziennym połączeniem smaków. Kapusty czerwonej z kwaśnymi jabłkami, słodką żurawiną, prażonymi orzechami, czerwoną cebulką i selerem naciowym. Wszystko fajnie się chrupie i fajnie się komponuje. Słodki i kwaśny smak świetnie się łączy z sosem na bazie domowego majonezu. Idealna na Święta czy Sylwestrową zabawę.
I na pewno zastanawiacie się co z tym majonezem? Tłusty i niezdrowy? Otóż, nie. DOMOWY MAJONEZ z dobrych składników to SAMO ZDROWIE ALE JEDZONY W UMIARZE. Tak jak orzechy i oliwa jest zdrowy ale bardzo kaloryczny. Zawiera OLEJ RZEPAKOWY jest to najzdrowszy olej w Polskiej strefie klimatycznej. Zawiera najlepszy stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3:6 oraz kwas omega 9. To zdrowe tłuszcze pozwalające utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. JAJKO to cenne źródło wartości odżywczych. Witaminy A, D, E, K, wit. z grupy B. oraz składników mineralnych jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen. Białko jajka uznane jest za białko wzorcowe, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 30
- 211 kcal
- Białka - 4 g
- Tłuszcze - 12 g
- Węglowodany - 19 g
- Błonnik - 3.8 g
Przepis na 8 Porcje
Składniki:
- 6 łodyg selera naciowego
- 30 g orzechów włoskich
- 2 średnie kwaśne jabłka
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g koperku
- Sól, pieprz
- 100 g domowego majonezu*
- 100 g jogurtu greckiego lekkiego
- 1 i ½ łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy diżonskiej
*DOMOWY MAJONEZ
- 250 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 jajko o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Do naczynia miksującego wbij jajko, dodaj sok z cytryny, musztardę, pieprz i sól, miksuj w tym czasie powoli, cienką stróżką wlewaj odmierzony olej, cały czas miksuj tworząc emulsję. Gotowy majonez użyj do sałatki, resztę przełóż do słoika i trzymaj w lodówce.
Przygotowanie:
- Orzechy podpraż w piekarniku. Użyj funkcji grill, piecz do zrumienienia, trwa to dosuwanie kilka minut. Pilnuj aby nie spalić.
- Sos: majonez wymieszaj z jogurtem, syropem klonowym, musztardą, octem, dopraw solą i pieprzem.
- Kapustę poszatkuj. Jabłka pokrój na cienkie plasterki. Seler potnij na kawałki a cebulę w piórka. Koperek posiekaj.
- Wszystkie warzywa oraz żurawinę dobrze wymieszaj z sosem.
- Przełóż do miski. Posyp orzechami i koperkiem.
- Surówka jest dobra na świeżo oraz kolejnego dnia.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.