Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

Brakuje Ci pomysłu na podwieczorek dla dzieci czy ciasto w zdrowszej wersji na weekend?

To może tarta, która skradła serce mojego synka😉 Jak dziecko je to znaczy, że smakuje. Jest to tarta z domowym budyniem waniliowym i tu koniecznie postarajcie się kupić laskę wanilii, która nada jej wyjątkowy smak. Laski potem nie wyrzucajcie tylko włóżcie do słoika z cukrem czy ksylitolem i aromatyczny cukier waniliowy po kilku dniach jak znalazł 😊

Jeden kawałek to 248 kcal tyle co przeciętny lód z czekoladą, więc kawałek nie zaszkodzi. Wszystko z umiarem i najlepsza zasada w zdrowym stylu życia to 80/20, o której już nie raz pisałam.

No to ja siadam do kawki a dla Was  przepis.

Smacznego 🙂

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 12 Porcje

Składniki:

Kruchy spód

  • 80 g ksylitolu*
  • skórka z 1/2 ekologicznej cytryny, bez białych błonek
  • 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 żółtka
  • 1/2 laska wanilii, tylko ziarna – koniecznie wanilia z laski to inny wymiar smaku 😉
  • 1 szczypta soli
  • 210 g mąki orkiszowej jasnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia

Krem budyniowy

  • 500 g mleka krowiego lub roślinnego, w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 60 g ksylitolu*
  • 40 g mąki pszennej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 laska wanilii, tylko ziarna

250 g truskawek, świeżych, pokrojonych w kawałki.

*jeżeli nie możesz spożywać ksylitolu (np. IBS), zastąp go cukrem w ilości o 20 g mniej.

 

Przygotowanie:

Kruchy spód

Ksylitol zmielić na puder razem z otartą skórką z ekologicznej cytryny.
Masło zmiksować na gładki krem. Dodać żółtka, ziarna wanilii i sól, ubijać 2 ok. minuty.
Dodać mąkę orkiszową, wymieszać. Przełożyć ciasto na blat, uformować kulę. Owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz.
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem, oprószyć mąką, odstawić.
Casto rozwałkować, przełożyć do przygotowanej formy, tak aby równomiernie przykryło jej dno i brzegi.  Piec ok. 18 min (170°C, grzałka góra-dół), aż spód tarty będzie złotobrązowy, pilnować aby nie spalić. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

Krem budyniowy

Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, ksylitol, mąkę pszenną, skrobię i sól, podgrzewać mieszając trzepaczką około 5 minut. Przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do ostudzenia, a następnie do lodówki do momentu wyłożenia na spód tarty. W trakcie studzenia nie mieszać kremu. Krem przełożyć na ostudzony spód tarty. Wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami, odstawić do lodówki na 1 godz.

Smacznego 🙂

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

BATONIKI PROTEINOWE czekoladowe z migdałami, daktylami i masłem orzechowym

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.