TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru
TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru
Brakuje Ci pomysłu na podwieczorek dla dzieci czy ciasto w zdrowszej wersji na weekend?
To może tarta, która skradła serce mojego synka😉 Jak dziecko je to znaczy, że smakuje. Jest to tarta z domowym budyniem waniliowym i tu koniecznie postarajcie się kupić laskę wanilii, która nada jej wyjątkowy smak. Laski potem nie wyrzucajcie tylko włóżcie do słoika z cukrem czy ksylitolem i aromatyczny cukier waniliowy po kilku dniach jak znalazł 😊
Jeden kawałek to 248 kcal tyle co przeciętny lód z czekoladą, więc kawałek nie zaszkodzi. Wszystko z umiarem i najlepsza zasada w zdrowym stylu życia to 80/20, o której już nie raz pisałam.
No to ja siadam do kawki a dla Was przepis.
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 90
- 248 kcal
- Białka - 6.1 g
- Tłuszcze - 12 g
- Węglowodany - 22.9 g
- Błonnik - 1.7 g
Przepis na 12 Porcje
Składniki:
Kruchy spód
- 80 g ksylitolu*
- skórka z 1/2 ekologicznej cytryny, bez białych błonek
- 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 żółtka
- 1/2 laska wanilii, tylko ziarna – koniecznie wanilia z laski to inny wymiar smaku 😉
- 1 szczypta soli
- 210 g mąki orkiszowej jasnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
Krem budyniowy
- 500 g mleka krowiego lub roślinnego, w temp. pokojowej
- 5 żółtek
- 60 g ksylitolu*
- 40 g mąki pszennej
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
- 1/2 laska wanilii, tylko ziarna
250 g truskawek, świeżych, pokrojonych w kawałki.
*jeżeli nie możesz spożywać ksylitolu (np. IBS), zastąp go cukrem w ilości o 20 g mniej.
Przygotowanie:
Kruchy spód
Ksylitol zmielić na puder razem z otartą skórką z ekologicznej cytryny.
Masło zmiksować na gładki krem. Dodać żółtka, ziarna wanilii i sól, ubijać 2 ok. minuty.
Dodać mąkę orkiszową, wymieszać. Przełożyć ciasto na blat, uformować kulę. Owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz.
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem, oprószyć mąką, odstawić.
Casto rozwałkować, przełożyć do przygotowanej formy, tak aby równomiernie przykryło jej dno i brzegi. Piec ok. 18 min (170°C, grzałka góra-dół), aż spód tarty będzie złotobrązowy, pilnować aby nie spalić. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Krem budyniowy
Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, ksylitol, mąkę pszenną, skrobię i sól, podgrzewać mieszając trzepaczką około 5 minut. Przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do ostudzenia, a następnie do lodówki do momentu wyłożenia na spód tarty. W trakcie studzenia nie mieszać kremu. Krem przełożyć na ostudzony spód tarty. Wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami, odstawić do lodówki na 1 godz.
Smacznego 🙂
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.