Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tosty żytnie z duszoną ciecierzycą, papryką, pomidorami i jajkiem w koszulce z wędzoną papryką i za’aterem inspirowane by Yotam Ottolenghi

Danie o głębokim i pełnym aromacie, duszonych papryk i pomidorów z ciecierzycą. Lekko pikantne, delikatnie kwaśnie i słodkie zarazem. Smak podbija wędzona papryka i za’atar arabska mieszanka przypraw, kupicie np. na arebskie.pl jeżeli nie macie użyjcie szczyptę oregano i tymianku. Yotam Ottolenghi to mój kulinarny guru, no On by nie zrobił tego śniadania w 15 minut jak ja, On wyniósł to danie na wyżyny i robił ja 5 godzin! na bank aromat i smak obłędny. Ja uprościłam to danie i nie gotowałam pasty z ciecierzycą 5 godzin ale wierzcie mi warto zrobić i w takiej uproszczonej wersji.

Odżywcze śniadanie, pełnowartościowe, pełne witamin, białka i błonnika wpisuję do bazy przepisów dla moich pacjentów, w końcu diet musi być pyszna 🙂

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 1 Porcje

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu – do gotowania jajka
  • 60 g ciecierzycy (małą puszeczka)
  • 60 g pomidor (1 mały)
  • 60 g czerwonej papryki (1/2 papryki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cebuli (1/2 sztuki)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do pasty
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek do grzanek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki za’ataru ( przyprawa arabskie, kupuję na arabskie.pl)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta cukru
  • 60 g chleb żytni na zakwasie

 

Przygotowanie:

  1. W malakserze umieść oliwę, cebulę, czosnek, pokrojoną paprykę czerwoną, paprykę wędzoną, pieprz cayenne, przecier pomidorowy, szczyptę soli i zmiksuj na pastę.
  2. Na patelnię przełóż pastę i smaż na małym ogniu 2- 3 minuty, można podlać odrobiną wody.
  3. Dodaj pokrojonego pomidora, ciecierzyce i szczyptę cukru oraz 3 łyżki wody. Duś ponownie 2 – 3 minuty.
  4. Chleb delikatnie natrzyj oliwą i zrób grzanki w piekarniku lub w tosterze.
  5. Jajko wbij do miseczki.
  6. W garneczku zagotuj wodę, dodaj ocet, zrób wir łyżką i do wrzątku delikatnie wbij w powstały wir jajko. Odstaw z ognia i odczekaj 4 minuty. Jajko wyjmij delikatnie łyżką cedzakową.
  7. Na patelnię z pastą i ciecierzycą, włóż grzanki, nałóż jajko i posyp za’atarem.

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.