Tosty żytnie z duszoną ciecierzycą, papryką, pomidorami i jajkiem w koszulce z wędzoną papryką i za’aterem inspirowane by Yotam Ottolenghi
Danie o głębokim i pełnym aromacie, duszonych papryk i pomidorów z ciecierzycą. Lekko pikantne, delikatnie kwaśnie i słodkie zarazem. Smak podbija wędzona papryka i za’atar arabska mieszanka przypraw, kupicie np. na arebskie.pl jeżeli nie macie użyjcie szczyptę oregano i tymianku. Yotam Ottolenghi to mój kulinarny guru, no On by nie zrobił tego śniadania w 15 minut jak ja, On wyniósł to danie na wyżyny i robił ja 5 godzin! na bank aromat i smak obłędny. Ja uprościłam to danie i nie gotowałam pasty z ciecierzycą 5 godzin ale wierzcie mi warto zrobić i w takiej uproszczonej wersji.
Odżywcze śniadanie, pełnowartościowe, pełne witamin, białka i błonnika wpisuję do bazy przepisów dla moich pacjentów, w końcu diet musi być pyszna 🙂
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 20
- 455 kcal
- Białka - 18 g
- Tłuszcze - 18.9 g
- Węglowodany - 46 g
- Błonnik - 11.8 g
Przepis na 1 Porcje
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka octu – do gotowania jajka
- 60 g ciecierzycy (małą puszeczka)
- 60 g pomidor (1 mały)
- 60 g czerwonej papryki (1/2 papryki)
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cebuli (1/2 sztuki)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek do pasty
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek do grzanek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki za’ataru ( przyprawa arabskie, kupuję na arabskie.pl)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta cukru
- 60 g chleb żytni na zakwasie
Przygotowanie:
- W malakserze umieść oliwę, cebulę, czosnek, pokrojoną paprykę czerwoną, paprykę wędzoną, pieprz cayenne, przecier pomidorowy, szczyptę soli i zmiksuj na pastę.
- Na patelnię przełóż pastę i smaż na małym ogniu 2- 3 minuty, można podlać odrobiną wody.
- Dodaj pokrojonego pomidora, ciecierzyce i szczyptę cukru oraz 3 łyżki wody. Duś ponownie 2 – 3 minuty.
- Chleb delikatnie natrzyj oliwą i zrób grzanki w piekarniku lub w tosterze.
- Jajko wbij do miseczki.
- W garneczku zagotuj wodę, dodaj ocet, zrób wir łyżką i do wrzątku delikatnie wbij w powstały wir jajko. Odstaw z ognia i odczekaj 4 minuty. Jajko wyjmij delikatnie łyżką cedzakową.
- Na patelnię z pastą i ciecierzycą, włóż grzanki, nałóż jajko i posyp za’atarem.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.