Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TRUFLOWE CIASTO Z WIŚNIAMI

Kiedy zima za oknem i po spacerze chce się gorącej herbaty, książki i coś by się pod kocem chrupnęło. Ale jak tu chrupnąć jak po Świętach większość zjadła za dużo i marzy o tym aby poczuć się lżej. No to mam dla Was pocieszenie.

Lubicie cukierki truflowe? A ich zapach pięknie unoszący się w domu i zadowolone dzieci oblizujące paluszki bo właśnie zjadły ciasto czekoladowe i nawet nie wyczuły w nim mnóstwa cukinii i mąki razowej?

No ja bardzo.

TRUFLOWE, ZDROWE CIASTO Z WIŚNIAMI, bez cukru a słodziutkie, bogate w błonnik, witaminy i minerały bo…mamy to na małą blaszkę aż 250 g cukinii, ciasto jest bardzo wilgotne, czuć kawałki czekolady i wiśnie,  spory kawałek to tylko 254 kcal i syci na długo.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 9 Porcje

Składniki:

  • 250 g cukinii startej na tarce o grubych oczkach
  • 120 g ksylitolu
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g jogurtu 0%
  • 2 łyżeczki ekstraktu rumowego
  • 100 g mrożonych wiśni
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, kakao, posiekaną czekoladę 70 g.
  2. Jajko ubij z ksylitolem. Dodaj resztę mokrych składników: ekstrakt rumowy, jogurt, cukinię, olej. Wymieszaj i dodaj suche składniki. Ponowie wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj wiśnie (6 sztuk zachowaj do dekoracji) i wylej ciasto na blaszkę 24 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ( grzałka góra-dół), 50 minut.
  5. Pozostałe 30 g czekolady roztop z olejem kokosowym i polej ciasto. Udekoruj wiśniami pokrojonymi na ćwiartki.

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.