WEGAŃSKI ŚWIĄTECZNY BIGOS Z WĘDZONĄ ŚLIWKĄ I SOCZEWICZĄ
Bigos na diecie? Dlaczego nie.
Moje pacjentki już zajadają a ich mężowie jedzą to co dziewczyny i chudną z żonami. Bigos na pewno zasmakuje i tym, którzy mięsa nie jedzą i tym którzy jedzą. W tym roku robiłam bigos już 3 razy aby dopracować przepis. Jest prawie bez tłuszczowy, bardzo aromatyczny i bardzo odżywczy. W jednej porcji jest dość sporo białka i błonnika. Polecam również na Święta, będzie lżej strawny niż tradycyjny.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 90
- 299 kcal
- Białka - 12.5 g
- Tłuszcze - 4.5 g
- Węglowodany - 41 g
- Błonnik - 16 g
Przepis na 4 Porcje
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g kapusty białej
- 100 ml wina wytrawnego białego lub czerwonego
- 100 g jabłka
- 45 g marchwi
- 100 g zielonej soczewicy
- 100 g suszonej, wędzonej śliwki
- 70 g cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 20 g ciemnego sosu sojowego
- 15 g suszonych grzybów
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonej kolendry
- 1 listek laurowy
- 4 kluki czarnego pieprzu
- 1 kulka jałowca
- Ok 400-500 g wody do bigosu
Przygotowanie:
- Grzyby zalej 100 ml wrzącej wody i zostaw na godzinę.
- Kapustę kiszoną przepłucz wodą jeżeli jest mocno kwaśna.
- Soczewicę ugotuj na pół twardo.
- Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek dodaj kminek, kolendrę, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, jałowiec, tymianek. Smaż chwilę aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodaj posiekana kapustę kiszoną. Podlej winem i 200 ml wody. Duś 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu, w razie potrzeby podlej trochę wodą aby kapusta się nie przypaliła.
- Dodaj śliwki, grzyby wraz z wodą, marchew i jabłko starte na tarce o dużych oczkach, posiekaną kapustę świeżą, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, cukier, 200 ml wody i gotuj 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu. W razie potrzeby podlej wodą.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Smacznego!
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.