Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

WEGAŃSKI ŚWIĄTECZNY BIGOS Z WĘDZONĄ ŚLIWKĄ I SOCZEWICZĄ

Bigos na diecie? Dlaczego nie.

Moje pacjentki już zajadają a ich mężowie jedzą to co dziewczyny i chudną z żonami. Bigos na pewno zasmakuje i tym, którzy mięsa nie jedzą i tym którzy jedzą. W tym roku robiłam bigos już 3 razy aby dopracować przepis. Jest prawie bez tłuszczowy, bardzo aromatyczny i bardzo odżywczy. W jednej porcji jest dość sporo białka i błonnika. Polecam również na Święta, będzie lżej strawny niż tradycyjny.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Przepis na 4 Porcje

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty białej
  • 100 ml wina wytrawnego białego lub czerwonego
  • 100 g jabłka
  • 45 g marchwi
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 100 g suszonej, wędzonej śliwki
  • 70 g cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g ciemnego sosu sojowego
  • 15 g suszonych grzybów
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 listek laurowy
  • 4 kluki czarnego pieprzu
  • 1 kulka jałowca
  • Ok 400-500 g wody do bigosu

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej 100 ml wrzącej wody i zostaw na godzinę.
  2. Kapustę kiszoną przepłucz wodą jeżeli jest mocno kwaśna.
  3. Soczewicę ugotuj na pół twardo.
  4. Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek dodaj kminek, kolendrę, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, jałowiec, tymianek. Smaż chwilę aż przyprawy zaczną pachnieć.
  5. Dodaj posiekana kapustę kiszoną. Podlej winem i 200 ml wody. Duś 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu, w razie potrzeby podlej trochę wodą aby kapusta się nie przypaliła.
  6. Dodaj śliwki, grzyby wraz z wodą, marchew i jabłko starte na tarce o dużych oczkach, posiekaną kapustę świeżą, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, cukier, 200 ml wody i gotuj 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu. W razie potrzeby podlej wodą.
  7. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Smacznego!

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.