Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

WEGE BURGER 

WEGE BURGER  z komosy ryżowej i fasoli z karmelizowaną czerwoną cebulą, sosem aioli, pieczoną dynią i surówką colesław

Domowa puszysta bułka, aromatyczny i odżywczy burger z komosy ryżowej i fasoli ze słodką, karmelizowaną cebulą, słodycz przełamana lekko czosnkowym aioli, ogórkiem kiszonym i surówką colesław z czerwonej kapusty z nutką cytryny i znów słodycz pieczona dynia.

Zrób samemu, zapewniam, że zjesz zdrowiej i smaczniej niż w restauracji. Nowy przepis dla Was i wchodzi również do moich diet, bo dlaczego nie odżywczy, domowy burger w dobrze skomponowanej diecie?

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Składniki:

  • 180 g komosy ryżowej
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g siemienia lnianego, mielonego
  • 30 g suszonych pomidorów z oleju
  • 10 g musztardy
  • 15 g ciemnego sosu sojowego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli do burgerów
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 30 g oleju rzepakowego, do smażenia

     

Przygotowanie:

  1. Komosę wypłucz. Zalej gorącą wodą, dodaj sól, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut pod przykryciem.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie.
  3. Dodaj pokrojone suszone pomidory, fasolę i siemię lniane.
  4. Dodaj ugotowaną komosę, musztardę, sos sojowy, kmin rzymski, chili, paprykę wędzoną i sól, wymieszaj.
  5. Z masy fasolowej uformuj 6 burgerów, średnicy 7-8 cm, lekko je spłaszcz.
  6. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej. Burgery smaż na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
  7. Usmażone burgery odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

KARMELIZOWANA CEBULA 

  • 300 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 40 g brązowego cukru
  • 20 g octu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki smażyć na patelni małym ogniu ok 15-20  minut. Mieszać w czasie smażenia.

SOS AIOLI lekki 

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 60 g majonezu, najlepiej domowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i cukru lub ksylitolu

Składniki wymieszaj.

 

Udostępnij:

Więcej przepisów:

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

KETO SERNIK Z MALINAMI na czekoladowym spodzie

Drożdżowy i jak piekła go moja św. pamięci babcia Zosia…z dziadkiem

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.