WEGE BURGER
WEGE BURGER z komosy ryżowej i fasoli z karmelizowaną czerwoną cebulą, sosem aioli, pieczoną dynią i surówką colesław
Domowa puszysta bułka, aromatyczny i odżywczy burger z komosy ryżowej i fasoli ze słodką, karmelizowaną cebulą, słodycz przełamana lekko czosnkowym aioli, ogórkiem kiszonym i surówką colesław z czerwonej kapusty z nutką cytryny i znów słodycz pieczona dynia.
Zrób samemu, zapewniam, że zjesz zdrowiej i smaczniej niż w restauracji. Nowy przepis dla Was i wchodzi również do moich diet, bo dlaczego nie odżywczy, domowy burger w dobrze skomponowanej diecie?
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- 30
- 242 kcal
- Białka - 8 g
- Tłuszcze - 9 g
- Węglowodany - 24 g
- Błonnik - 6 g
Składniki:
- 180 g komosy ryżowej
- 250 g czerwonej fasoli z puszki
- 60 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g siemienia lnianego, mielonego
- 30 g suszonych pomidorów z oleju
- 10 g musztardy
- 15 g ciemnego sosu sojowego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli do burgerów
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- Szczypta pieprzu cayenne
- 30 g oleju rzepakowego, do smażenia
Przygotowanie:
- Komosę wypłucz. Zalej gorącą wodą, dodaj sól, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut pod przykryciem.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory, fasolę i siemię lniane.
- Dodaj ugotowaną komosę, musztardę, sos sojowy, kmin rzymski, chili, paprykę wędzoną i sól, wymieszaj.
- Z masy fasolowej uformuj 6 burgerów, średnicy 7-8 cm, lekko je spłaszcz.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej. Burgery smaż na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
- Usmażone burgery odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
KARMELIZOWANA CEBULA
- 300 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 40 g brązowego cukru
- 20 g octu
- szczypta soli
Wszystkie składniki smażyć na patelni małym ogniu ok 15-20 minut. Mieszać w czasie smażenia.
SOS AIOLI lekki
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 150 g jogurtu greckiego
- 60 g majonezu, najlepiej domowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i cukru lub ksylitolu
Składniki wymieszaj.
Udostępnij:
Więcej przepisów:
o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.