Czy rzeczywiście powinniśmy eliminować gluten z diety? Czy eliminacja pomaga schudnąć? Kto powinien go odstawić?
Gluten czyli białko zawarte w życie, pszenicy, owsie oraz jęczmieniu powinny wyeliminować z diety:
- osoby chorujące na celiakię,
- osoby z rozpoznaną nieceliakalną nietolerancją glutenu,
- osoby z alergią na pszenice.
W/w nietolerancje powinny być potwierdzone badaniami.
Celiakia jest chorobą, w której uwarunkowana genetycznie reakcja układu odpornościowego na gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych – konieczne jest wówczas całkowite wyeliminowanie glutenu z diety. Nie wystarczy nie jeść pieczywa pszennego, żytniego, owsianego czy jęczmiennego – gluten zawiera bardzo wiele produktów wysoko przetworzonych np. ketchup, cukierki czekoladowe, jogurty czy piwo. Metodą leczenia celiakii jest stosowanie do końca życia diety bezglutenowej. Odpowiednio skomponowana przyczynia się do złagodzenia lub całkowitej eliminacji dolegliwości żołądkowo-jelitowych, migreny, zmęczenia czy nerwowości. Dzięki odpowiedniej diecie następuje odbudowanie kosmków jelitowych i lepsze wchłanianie składników odżywczych. Osoba z celiakią może spożywać ryż, kukurydzę, ziemniaki, grykę, kaszę jaglaną, amarantus czy komosę ryżową.

Czy gluten należy odstawić przy Hashimoto?
W chorobie Hashimoto czyli przewlekłym limfocytowym zapaleniu tarczycy w świetle najnowszych badań nie ma podstaw do eliminacji glutenu, jeśli nie ma się celiakii. Różne mity można przeczytać w Internecie, jednak nie jest naukowo potwierdzone, że eliminacja glutenu u pacjentów z Hashimoto ma wpływ na przebieg choroby. Niższa waga, niższe TSH bo eliminacja niezdrowej żywności, czytaj poniżej 😉
Koleżanka schudła bo odstawiła gluten. Czuję się lepiej bo nie jem glutenu.
Ile w tym prawdy?
Otóż, koleżanka schudła a Ty czujesz się lepiej bo przestałaś jeść bułeczki, drożdżóweczki, białe pieczywo często marketowe, pizzę, ciasteczka ,…, te produkty o ile nie pochodzą z dobrych, rzemieślniczych piekarni napakowane są ulepszaczami, dodatkami, konserwantami czego nie lubią nasze jelita, mogą boleć i „zapychają się”. Gorsza jest perystaltyka jelit na skutek polepszaczy i braku lub małych ilości błonnika. Produkty te mają stosunkowo dużo kalorii i szybko podnoszą cukier we krwi co powoduje, że sięgamy po kolejnego pączka, kanapkę czy ciasteczko. Naturalne jest, że schudniesz eliminując te produkty, ale schudniesz też jedząc odpowiednie ilości domowego (czy z dobrej piekarni) chleba na zakwasie z dobrej mąki, który zawiera cenne probiotyki (zakwas chlebowy to aż 70 gatunków cennych bakterii!!).
Podsumowując nie ma potrzeby stosowania profilaktycznie diet eliminacyjnych/eliminacji glutenu jeżeli nie masz w/w nietolerancji. Właściwe odżywianie i odpowiedni styl życia to droga do zdrowia.
Przepis na piernik jest zamieszczony w sekcji przepisy. Zapraszam.