Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

O mnie

Dietetyk z pasją

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.

Dyplom dietetyka zdobyłam w Akademii Dietetyki, zdając egzamin teoretyczny i praktyczny, podstawowy i zaawansowany z dietetyki (min. z podstaw anatomii, fizjologii, gospodarki hormonalnej, funkcjonowania narządów organizmu, podstaw nauki o żywieniu człowieka, doborze suplementacji, doborze wysiłku fizycznego, zasad planowania żywienia w jednostkach chorobowych, tworzenia indywidulanego programu odchudzania, psychologicznych aspektów komunikacji interpersonalnej, podstaw psychodietetyki) oraz finalnie egzamin pisemny (praktyczny i teoretyczny) w Warszawie uprawniający mnie do zawodu Dietetyk (kod zawodu 322001). Odbyłam praktyki w gabinecie Dietetyka w Poznaniu. Stale poszerzam swoją wiedzę i kompetencje uczestnicząc w kursach i szkoleniach z zakresu dietoterapi.

Jako dietetyk specjalizuję się w leczeniu chorób dietozależnych, jak np. cukrzyca i insulinooporność, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto),  niedoczynność tarczycy, celiakia i nadwrażliwość na gluten, zaburzenia hormonalne czy chorobach żołądkowo-jelitowych (IBS,  refluksie, dolegliwościach trawiennych, zaparciach), zmęczeniu, depresji.

Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie z dużym zaangażowaniem. Zwracam uwagę na styl życia, rytm dobowy, poziom stresu ponieważ te czynniki oddziaływają na stan zdrowia i przebieg wielu chorób.

Uważam, że zmiany w diecie mogą diametralnie poprawić nasze zdrowie, samopoczucie a także wygląd co za tym idzie samoakceptację. Poprzez zdrowy sposób odżywiania i odpowiedni styl życia można wyleczyć się z wielu chorób lub przynajmniej doprowadzić je do stanu remisji ponieważ dobrze dobrana dieta działa jak lek.

 

Największą radość i motywację do pracy czerpię z postępów moich pacjentów. Dla mnie każdy pacjent jest ważny, każdy pacjent jest indywidualny i dla każdego pacjenta daję z siebie 100%. Chcę pomagać innym czuć się lepiej w swoim ciele,  uczyć dobrych nawyków żywieniowych, dobrych wyborów, wyborów jedzenia które odżywia a nie nasila choroby.

Gotowanie obok dietetyki i dietoterapi to kolejna moja pasja. Uczestniczyłam w 7 kursach kulinarnych w Akademii Kulinarnej SPOT Poznań gotując dania z kuchni Włoskiej, Francuskiej, Arabskiej, Libańskiej, Hiszpańskiej, Arabskiej wegańskiej i Włoskiej wegańskiej.  Jako jedyna dziewczyna gotowałam z 10 szefami kuchni w firmie Unilever w Poznaniu a moja półka z książkami  kulinarnymi ugina się już pod ciężarem. Teraz już wiesz dlaczego tak bardzo zależy mi na tym abyś jadł pysznie na diecie.

Jadłospisy przygotowane przeze mnie są urozmaicone, zdrowe, ciekawe, muszą być smaczne i szybkie. Jako matka dwójki dzieci, zdaję sobie sprawę, z tego że w obecnych czasach nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Ma być ekspresowo i pysznie. Kiedy przygotowuję jadłospis, zawsze stawiam się na miejscu mojego pacjenta i przygotowuję dania tak jak ja sama chciałabym zjeść. Danie musi być smacznie, zdrowe i ma ładnie wyglądać na talerzu nawet jak mam ograniczone pole manewru przez choroby. W diecie lekkostrawnej na prawdę nie trzeba jeść bezsmakowego kleiku ryżowego czy zupy mlecznej aby się wyleczyć, wręcz przeciwnie. Trzeba zapewnić odpowiednie wartości odżywcze poprzez kolorowe, zdrowe posiłki ale przygotowane odpowiednimi technikami wtedy to i fizycznie i psychicznie szybciej wychodzi się z choroby.
Cieszę się, że odwiedził-aś/eś moją stronę. Mam nadzieję, że zostaniesz tu na dłużej i że zachęcę Cię do zdrowego odżywiania, stylu życia, pysznego i różnorodnego jedzenia.
Pozdrawiam,
Agnieszka Reszczyńska

 

Moje

Certyfikaty

Masz pytanie ? Napisz do mnie

Formularz kontaktowy

najnowszy artykuł

Agnieszka -małe (21)

Żywienie w ciąży, w czasie połogu, karmienia piersią

Drogie MAMY, karmcie piersią jak możecie (laktację pobudza ssanie i jeszcze raz ssanie). Udowodniono naukowo, że dzieci karmione piersią przez pierwsze 6 m-cy mają WYŻSZY WSKAŹNIK INTELIGENCJI niż dzieci karmione mlekiem modyfikowanym a  to CO JEMY W CIĄŻY MA…

najnowsze przepisy

Chleb portugalski (Pão de água)

Pyszne PESTO z natki rzodkiewki i orzechów włoskich

TARTA z WANILIOWYM BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI, NA ORKISZOWO-CYTRYNOWYM SPODZIE, bez cukru

PIZZA NAPOLITANA Jamiego Olivera, PIZZA SZYBKA Gennaro Contaldo

Moje social media