Zacznijmy od tego, że insulinooporność nie jest chorobą. Jest ona objawem towarzyszący nadwadze i otyłości lub innym zaburzeniom czy chorobom. Jest to zaburzenie metaboliczne tak często dziś spotykane związane z obniżoną wrażliwością tkanek na działanie insuliny, hormonu wydzielanego przez trzustkę. Insulina bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Jest ona głównym hormonem regulacyjnym odpowiedzialnym za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i gospodarki tłuszczowej.
Kiedy tkanki narządów nie przyjmują glukozy bo insulina, która powinna transportować glukozę do komórek nie transportuje ich gdyż jej działanie jest zaburzone to w organizmie rośnie poziom glukozy. Wtedy trzustka zaczyna produkować coraz więcej insuliny aby pomóc glukozie dostać się do komórek. Taki wysoki poziom insuliny, poziom powyżej rzeczywistego prowadzi do hiperinsulinemii. Trzustka pracuje więcej i więcej i staje się coraz mniej wydolna. Na dodatek, wysoki poziom insuliny uniemożliwia działanie glukagonu, hormonu, który bierze udział w spalaniu zapasów energii. W rezultacie energia odkłada się jako tkanka tłuszczowa, tyjemy i zwiększamy ryzyko innych zaburzeń i chorób.
Insulinooporność może utrzymywać się latami i jest głównym czynnikiem prowadzącym do cukrzycy typu 2, cukrzycy ciążowej i stanu przedcukrzycowego.
W przypadku IO nabytej, wywołanej nagromadzeniem tkanki tłuszczowej, skuteczna dieta i redukcja masy ciała całkowicie może wyeliminować problem. W przypadku defektów genetycznych, skuteczna dieta obok leczenia farmakologicznego może poprawić wrażliwość tkanek na insulinę.
Lekiem w takiej sytuacji jest odpowiednia dietoterapia. Zmiana stylu życia, odpowiednia dieta o niskim indeksie glikemicznym, aktywność fizyczna, rzucenie palenia, powinny się stać nowym modelem żywienia na lata. Tak bardzo promowana w ostatnich latach dieta keto, w IO pomoże, jasne ale na chwilę. Ile na niej wytrwasz? Obcinając prawie całkowicie węglowodany dasz radę ale na krótką metę.

Do diety w IO warto włączyć SUPER FOODS czyli żywność zawierającą bardzo cenne i wartościowe składniki odżywcze. W leczeniu IO taką perełką jest domowy ocet jabłkowy. Zmniejsza on wychwyt glukozy do krwioobiegu nawet o 34% oraz obniża ryzyko natychmiastowego zwiększenia poziomu glukozy i insuliny. Należy pić codziennie 1 łyżkę octu rozcieńczoną z ¾ szklanki wody, najlepiej na czczo. Nie sam! Sam ocet podrażni śluzówkę żołądka. Ocet jabłkowy ma szereg innych wspaniałych właściwości, dlatego zaleciłabym pić go każdemu lub po prostu wykorzystywać w kuchni.
Do innych super foods poprawiających tolerancję na glukozę, przywracających wrażliwość komórek na insulinę zaliczamy: czarnuszkę, siemię lniane, awokado, cynamon, imbir, zielona kawę, spirulinę czy berberynę. Osoba z IO, cukrzycą oraz zdrowe osoby profilaktycznie powinny z korzystać z nich codziennie.
DOMOWY OCET JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
• 3/4 litra obierek i ogryzków jabłkowych z ekologicznych jabłek
• 1 łyżka cukru lub miodu
• ok. 1 wody przegotowanej i ostudzonej
PRZYGOTOWANIE:
- Ogryzki i skórki jabłkowe pokroić w kawałki i wrzucić do litrowego słoika.
- Wsypać cukier i zalać wodą tak aby został 3 – 4 cm odstęp od góry słoika.
- Słoik przykryć papierową serwetką i ciasno obwiązać gumką.
- Tak przygotowany zaczyn na ocet należy pomieszać codziennie przez 2 tygodnie do momentu kiedy uspokoi się fermentacja a obierki opadną na dno słoika. Na wierzchu utworzy się biała warstwa o konsystencji galarety. To nie jest pleśń, tylko matka octowa, która odpowiada za prawidłowy proces fermentacji octowej. Nie wyrzucamy jej.
- Gdy po 4 tygodniach należy zdjąć z wierzchu osad matki octowej (stanowi fantastyczny zaczyn dla nowego nastawu) i zlać nastaw przez gazę do słoika. Słoik zakręcić nakrętką. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
- Przez następne 4 tygodnie ocet będzie dojrzewał. Na dnie wytraci się osad, a na górze pojawi się matka octowa. Należy usunąć osad z wierzchu za pomocą łyżki. Zlać przez gazę i lejek dojrzały ocet jabłkowy do butelek.
- Ocet jest lekko mętny. Powinien pachnieć i smakować jak ocet. Nie może być wyczuwalny smak wina. Jeśli tak jest, należy odstawić go na kolejny tydzień, by dojrzał.
- Gdy ocet dojrzeje, należy pij wg. zaleceń tj. 1 łyżka dziennie z ¾ szklanki wody najlepiej na czczo.