Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Agnieszka -duze (13)

REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY inaczej GERD

Czy wiecie, że 40 % osób wśród dorosłych cierpi na CHOROBĘ REFLUKSOWĄ?

Coraz częściej słyszę, że ktoś ma refluks. W ciągu 4 miesięcy mam już 4 pacjenta, który poprosił mnie o ułożenie diety aby mógł poczuć się i funkcjonować lepiej.  Również KOBIETY W CIĄŻY w trzecim trymestrze doświadczają tej choroby – to naturalne w ciąży i mija.

SPOSÓB ODŻYWIANIA ma ISTOTNY wpływ na POPRAWĘ JAKOŚCI ŻYCIA, pomaga zmniejszyć ilość powikłań czy też doprowadzić chorobę do remisji czy do odstawienia leków, tak jak u mojej dzielnej pacjentki Madzi.

REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY inaczej GERD (z ang. gastroesophageal reflux disease) to zespół objawów, którego powodem jest zarzucanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Zwykle przyczyną jest NIEDOMYKANIE SIĘ DOLNEGO ZWIERACZA PRZEŁYKU. Ten mięsień umiejscowiony jest na przejściu przełyku do żołądka. Kiedy pokarm przechodzi do żołądka zwieracz ten na kilka sekund się rozluźnia i po tym czasie powinien się zamknąć aby treść pokarmowa nie wraca do przełyku a się nie zamyka i pokarm wraca. GERD może też przebiegać bezobjawowo, wtedy stwierdza się chorobę podczas endoskopii. Częstotliwość GERD zwiększa się z wiekiem.

W refluksie żołądkowo-przełykowym stosuje się dietę z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Ta dieta jest MODYFIKACJĄ DIETY LEKKOSTRAWNEJ o dość RYGORYSTYCZNYM CHARAKTERZE, której celem jest zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego oraz poprawa komfortu życia pacjenta.

OBJAWY GERD:

  • puste odbijanie
  • cofanie się treści pokarmowych z żołądka do przełyku
  • zgaga
  • gorzki lub kwaśny smak w ustach
  • może wystąpić chrypka poranna, suchy kaszel czy ból w klatce piersiowej

PODSTAWOWĄ ZASADĄ, którą pacjent powinien stosować w diecie przy refluksie jest wyłączenie z diety:

  • mocnych wywarów z mięsa i kości
  • mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych, mała filiżanka słabej kawy do śniadania będzie ok
  • alkoholu (działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, drażni błonę śluzową – lampka wina czerwonego do obiadu raz na jakiś czas to najlepsza opcja, wódę i whisky należy spożywać sporadycznie)
  • pieczywa razowego, grubych kasz, surowych warzyw i owoców ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego (mechanicznie podrażnia błonę śluzową)
  • ostrych przypraw, pieprzu, chrzanu i musztardy
  • czekolady, tłustych kremów, śmietany, masła, tłustych wędlin (ponieważ to produkty o dużej zawartości lipidów – tłuszczu spowalniają trawienie – od czasu do czasu można zjeść w małych ilościach np. Święta czy na imprezie)
  • ketchupu, sosu pomidorowego
  • soli (spożywać maks. 1 łyżeczkę dziennie), nie dosalać gotowych potraw np. w restauracji

ZALECENIA DLA PACJENTA:

  • jeść częściej a mniej 4-5 posiłków
  • jeść powoli i w spokoju
  • unikać posiłków o skrajnych temperaturach, zbyt gorących lub zbyt zimnych (termiczne drażnienie żołądka)
  • nie kłaść się zaraz po posiłku
  • nie schylać się po posiłku
  • unikać ubrań ściskających brzuch
  • spać na wysokiej poduszce
  • ostatni posiłek zjeść 3-4 godziny przed snem
  • schudnąć jeśli ma się nadwagę, ryzyko refluksu jest większe kiedy ciężar ciała jest wyższy, zwłaszcza ilość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha
  • unikać zup na kolację
  • nie pić zbyt wiele przed snem, maksymalnie szklanka napoju na kolację
  • nie popijać posiłków dużą ilością płynów, gdyż duża objętość w żołądku spowoduje cofanie się pokarmu
  • nie leżeć na wznak, zaleca się na lewym boku.

Podsumowując prawidłowe żywienie jest w stanie zapewnić organizmowi prawidłowy balans fizyczny i psychiczny. Oszczędzić chory narząd i złagodzić dolegliwości. W przypadku gdy dieta nie odnosi pozytywnego skutku wprowadza się leczenie farmakologiczne a w ostateczności wdraża się leczenie chirurgiczne.

Udostępnij:

Więcej artykułów:

o mnie:

Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z pasji do zdrowego stylu życia i do gotowania. Od zawsze chciałam robić to co mnie interesowało od lat i dawało mi ogromną satysfakcję. I tak się jakoś szczęśliwie stało, że po latach pracy w finansach, zostałam również dietetykiem. W końcu wszystko w życiu po coś się dzieje. Cieszę się, że nie brakowało mi siły do nauki i odwagi aby pójść za marzeniami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *